Der skal forskes i lys og udsyn i Gellerup

Det skal undersøges, hvad lys og udsyn betyder for livskvaliteten, når boligområde renoveres.

Gellerup bliver renoveret, og forskere skal undersøge, hvad større vinduer og grønt miljø i den fornyede bydel betyder for livskvaliteten. (Foto: Lars Esmarch © DR Østjylland)

Hvad betyder større vinduer, forbedret isolering og grønne arealer for beboernes livskvalitet?

Det skal forskere fra Aarhus Universitet nu undersøge i forbindelse med en række boligrenoveringer i Gellerup i det vestlige Aarhus.

Søren Wandah er leder af forskningsgruppen inden for byggeproduktion på Aarhus Universitet og står i spidsen for undersøgelsen.

- Når man er inde i en bygning, så har det stor betydning for ens velbefindende, om man kan har visuel kontakt med omgivelserne, siger han.

Det betyder altså noget, hvor meget man kan se ud, forklarer Søren Wandahl.

- Det gælder både i forhold til at få lys ind og i forhold til at opleve noget grøn natur og liv udenfor. Vi ved, at der er direkte sammenhæng mellem vinduesarealernes størrelse og mængden af stress-hormon i kroppen på folk indenfor i boligerne.

Det skal altså undersøges, når beboerne i Gellerup får større vinduer og mere grønne omgivelser. Mængden af stresshormon hos beboerne kan man måle fysiologisk med blodprøver, men oplevelsen af udendørs-miljøet skal der spørgeskema-undersøgelser at kortlægge.

Projektet strækker sig over de næste tre år og er støttet af Innovationsfonden med 21 millioner kroner. Den samlede investering i Helhedsplanen i Gellerup er i milliardklassen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.