Digital ansøgning med kuglepen? Jægere frustrerede over system til våbentilladelser

Mange ressourcer går tabt, når 186.000 jægere skal søge våbentilladelser i forældet system, mener Jægerforbundet.

Når de 186.000 danske jægere skal søge våbentilladelse, skal det ske på nettet.

Men det er urimeligt bøvlet i et håbløst forældet system, mener Danmarks Jægerforbund.

Det er lidt af en tidsrejser at sætte sig til computeren og søge våbentilladelse.

Selvom en ansøger taster alle oplysninger ind på politiets hjemmeside, så skal der alligevel bruges en kuglepen, når ansøgeren skal give politiet tilladelse til at søge oplysninger. En samtykkeerklæring skal printes ud, udfyldes med kuglepen og skrives under.

- Og så skal erklæringen scannes ind eller fotograferes. Vi skal i hvert fald have det her dokument ind i computeren igen, og for rigtigt mange af vores medlemmer er det en udfordring, siger våbenkonsulent Nicholai Knudsen fra Danmarks Jægerforbund på Kalø.

Nyt system på vej i årevis

Jægerforbundet har samarbejdet med politiet og fik vist en demo-version af et nyt system for et par år siden, så formand Claus Lind Christensen undrer sig.

- Det, synes jeg, er dårligt. Her kunne jægerne have fået en stor fordel i at få et mere simpelt system. Men samfundet kunne også få fordel af at optimere processerne, siger han.

Der er 186.000 jægere, så et forældet system til våbentilladelser koster dyrt, mener Nicholai Knudsen.

- Hvis vi havde lavet et interview i 90’erne, så ville jeg have sagt, at det var moderne. Her 20 år senere kunne det godt trænge til en opdatering, siger han.

- Det er enormt mange ressourcer, der skal sættes af til det her. Der er 186.000 jægere, og der skal gives en samtykkeerklæring hver eneste gang, man skifter sit våben eller køber et til.

Mange jægere har flere våben, så de kan vælge et, der passer præcist til den type jagt, de skal på.

Især ældre jægere udfordrede

Allan Nyegaard fra Grenaa er jæger og formand for den lokale jagtskydebane, og han undrer sig også over, at ansøgningen om tilladelser skal være så bøvlet.

- Man behøver ikke at gøre det så besværligt i 2019. Det er faktisk blevet sværere end for år tilbage, hvor man kunne klare det lokalt, og det kan vel ikke være meningen, siger han.

Det er især en udfordring for den ældre generation af jægere, siger han.

- Der er en ældre del af jægerne, der ikke er så pc-mindede, og det er heller ikke alle, der har en scanner, forklarer Allan Nyegaard.

Mange prøver at ringe til Politiets Adminstrative Center i Holstebro, der håndterer våbentilladelserne, og derfor kan det være svært at komme igennem på telefonen, siger han.

Derfor har formanden for Jægerforbundet, Claus Lind Christensen, en klar forventning til politiet.

- Et helt enkelt system, hvor vi meget simpelt kan registrere vores våben og kan se, hvad vi har registreret, så det er nemt for den enkelte jæger. Det er vores højeste ønske.

Jægerforbundet har brugt tid på at samarbejde med politiet om et it-system, der tilsyneladende blev skrottet undervejs. Og det ærgrer Claus Lind Christensen.

- Det er selvfølgelig utilfredsstillende. Der anvendes kræfter både fra vores og myndighedernes side på at udvikle det, siger han.

- Vi så det hellere i går end i dag, så hvis politiet vil henvende sig, så er vi klar, så vi kan komme i gang, siger Claus Lind Christensen.

Nyt system på vej - men ingen dato

Måske er der håb for Jægerforbundets medlemmer og andre, der skal søge tilladelser hos politiet.

I et skriftligt svar oplyser Rigspolitiet, at de ér i gang med at digitalisere en række ansøgnings- og anmeldelsesprocesser, så det bliver muligt at logge på med NemID og underskrive og give samtykke digitalt.

Rigspolitiet sætter ikke dato på, hvornår det nye system skal være klar. Men jægerne vil blive taget med på råd, lover de.

"Politiet vil i forbindelse med udviklingsarbejdet i 2019 indgå dialog med Jægerforbundet og eventuelt andre relevante aktører om den specifikke udformning af selvbetjeningsløsningerne på våbenområdet", hedder det.