Din robotplæneklipper kan være dødsensfarlig for pindsvinet

Mange lader den automatiske plæneklipper køre om natten, hvor pindsvin er på jagt efter smådyr i græsplænen.

Pindsvin er nataktive, og det giver problemer på de plæner, hvor robotplæneklippere arbejde om natten. (© Biodiversitet Nu)

Stikkende pigge som forsvar hjælper ikke meget, når fjenden er skarpe knive i en robotplæneklipper.

Pindsvinenes Venner har den seneste tid modtaget flere lemlæstede pindsvin, som har været i nærkontakt med de automatiske plæneklippere.

Kenneth Jensen er plejer og frivillig hos Pindsvinenes Venner på Djursland. Han fortæller, at de for nylig har fået tre pindsvin ind, hvor den ene havde fået rykket overkæben af og var skadet i hele ansigtet.

Pindsvin efter nærkontakt med robotplæneklipper. Pindsvinet var i live, da billedet blev taget, men havde fået smertestillende og blev kort efter aflivet.

- Dyret var stadig i live, så det var hurtigt til dyrlægen for at få det aflivet, forklarer han.

Det går typisk galt, fordi mange lader robotplæneklipperen køre om natten, hvor pindsvinene, som de nataktive dyr, de er, netop bruger natten til at gå på jagt efter snegle, biller og edderkopper, som dyrene typisk finder i græsplænen.

Pindsvinene opfatter ikke robotplæneklipperen som en fare, fordi den ikke lugter. I stedet trykker de sig blot ned i græsset.

Selv om robotplæneklipperen har en sikkerhedsanordning, der standser maskinen, når den rammer noget, har knivene inden da nået at gøre stor skade på pindsvinet, og ofte dør pindsvinene ikke, men er dødeligt såret.

- Så vi får dem ind meget, meget ilde tilredt, siger Kenneth Jensen.

Han opfordrer til, man ikke lader robotplæneklipperen køre om natten, ikke bare af hensyn til pindsvinene, men også af hensyn til andre nataktive dyr.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk