Direktør for problemramt letbane siger farvel med millionbonus

Aarhus Letbanes direktør tjener desuden mere end de fleste offentlige chefer.

Claus Rehfeld Moshøj modtager ifølge Finans' beregninger 1,4 millioner kroner i fratrædelsesbonus, når han til nytår skifter til et job som administrerende direktør for selskabet bag rejsekortet. (Foto: Axel Schütt © Scanpix)

Når Claus Rehfeld Moshøj inden længe stopper som direktør i Aarhus Letbane, bliver det med et gyldent håndtryk i millionklassen.

Det skriver Finans.

Ifølge Finans' beregninger modtager den afgående direktør 1,4 millioner kroner i fratrædelsesbonus, når han til nytår starter i sine nye stilling som administrerende direktør for selskabet bag Rejsekortet.

Ifølge Finans kommer bonussen på 1,4 millioner kroner oven i en årlig løn på 2,1 millioner kroner med pension og tillæg. Det viser aktindsigter, som mediet har fået.

Ifølge Finans så gør det Claus Rehfeld Moshøj til den næsthøjest betalte chef i Aarhus Kommune, kun overgået af stadsdirektør Niels Højberg, der er kommunens øverste embedsmand med 20.000 ansatte under sig.

Til sammenligning er Claus Rehfeld Moshøj chef for omkring 30 ansatte i Aarhus Letbane.

Henning Jørgensen, professor på Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet, kalder lønvilkårene for opsigtsvækkende.

- Det er nærmest unikt, at man kan være chef for så få ansatte og alligevel tjene så godt, siger han til Finans.

Direktør forsvarer sin løn

Claus Rehfeld Moshøj kom fra en stilling hos DSB i København, inden han sagde ja til jobbet som direktør for Aarhus Letbane. Her blev han ansat i en såkaldt åremålsansættelse, som begrænsede hans ansættelse til fire år.

I den periode har der letbanen været skandaleramt, fordi budgettet forventes at blive overskredet med 50 procent, og fordi åbningen er blevet udskudt flere gange.

I september måtte en storstilet åbningsfest aflyses i sidste øjeblik, da man ikke havde fået de nødvendige godkendelser fra Trafikstyrelsen. Her tog Claus Rehfeld Moshøj ansvaret for aflysningen, men alligevel forlader han snart Aarhus Letbane med en afskedsbonus på 1,4 millioner kroner.

Hovedpersonen selv forsvarer sin løn- og fratrædelsesordning. Han mener, at han skulle kompenseres for at sige ja til en tidsbegrænset stilling.

- Jeg har skulle ud på jobmarkedet lige som alle andre og søge en ny stilling, fordi jeg var sådan set fyret, da jeg skrev under på kontrakten for fem år siden, siger Claus Rehfeld Moshøj til DR Østjylland.

- Det her er et højrisikojob. Der stod jo ikke skrevet nogen steder, at når jeg fratrådte ved Aarhus Letbane, ville jeg have et job bagefter. Derfor var en del af den pakke, som fulgte med for at få mig over og løse opgaven, at der var en fratrædelsesgodtgørelse.

Det har ikke være muligt for DR Østjylland at få en kommentar fra bestyrelsesformand Johnny B. Hansen, men overfor Finans står han gerne på mål for sin direktørs aflønning.

- Man skulle på få år bygge en letbane op fra bunden, og det kræver altså visse kvalifikationer. Derfor var man nødt til at lave en attraktiv lønpakke, siger Johnny B. Hansen til Finans.

Urimelig aftale

I Aarhus byråd giver formanden for SF, Jan Ravn Christensen, dog ikke meget for den forklaring. Han synes, et gyldent håndtryk af den størrelse er helt ved siden af.

- Jeg er rystet over, at der ryger 1,4 millioner kroner ud til en fratrædelsesgodtgørelse. Det er på ingen måde rimeligt, at man har lavet sådan en aftale, siger han til DR Østjylland og fortsætter:

- Jeg er forarget over, at man har lavet en aftale, hvor han kan gå direkte ud af det ene arbejde og ind i det andet og så stadig få en godtgørelse for at stå udenfor arbejdsmarkedet. Det er helt forkert, og det er en dårlig aftale, som bestyrelsesformanden i Aarhus Letbane har indgået.

Facebook
Twitter