Ditte byder fremmede velkommen i haven: Over 500 har åbnet haven for overnattende

Over hele landet stiller folk deres haver til rådighed for teltgæster via netværket 'Brug min baghave'.

- Det er grænseoverskridende, men på en god måde, lyder det fra Ditte Brofelde, der har haft besøg i haven én gang. (© Dr Østjylland)

Du har måske hørt om couch-surfing, hvor folk stiller deres sofa til rådighed for andre, som kan overnatte kvit og frit. Nu stiller folk også deres baghaver til rådighed for overnattende.

Knap 7.000 har tilsluttet sig et netværk på Facebook, der hedder 'Brug min baghave', og over 500 har stillet deres baghave til rådighed for en teltgæst.

Netværket har kun eksisteret i omkring en måned, og derfor er den store interesse også kommet bag på idekvinden til konceptet, Pernille Kaas.

- Det overgår jo alt, hvad jeg overhovedet havde kunnet forestille mig. Vi har simpelthen så mange gode historier fra de danske baghaver, siger hun.

Initiativtager Pernille Kaas fortæller, at hun fik ideen på en vandretur til Bornholm med sin søn sidste år. Her oplevede hun dog, at der hurtigt blev for langt mellem shelterne, fordi hun har nogle fysiske skavanker.

- Så blev vi tilbudt en baghave, som vi kunne overnatte i, og det var egentlig dér, frøet til initiativet blev lagt, siger hun.

0:00

Ditte har stillet haven til rådighed

En af dem, der har stillet sin baghave til rådighed, er Ditte Brofelde. Hun bor ved Langå ved Randers og har en stor have med bålsted, fredet egeskov lige om hjørnet og lige ved trækstien og Gudenåen.

Det skal andre også have lov til at nyde godt af, mener hun.

- Jeg synes, det er en god måde at møde andre på. Vi kan godt selv lide naturen og synes, det var en god måde at invitere andre indenfor i vores have på, siger hun.

Gennem netværket får man adgang til et kort over de forskellige baghaver, og her kan haveejerne skrive en kort beskrivelse af deres have, samt om der er noget, man skal vide, hvis man kommer på besøg.

På Ditte Brofeldes postkasse er der med et klistermærke markeret, at hun er en del af 'Brug min baghave'. (© Dr Østjylland)

Det eneste krav til haveejerne er, at man skal være klar på at stille haven til rådighed, mens det eneste krav til de besøgende er, at de selv skal have telt med og efterlade haven i samme stand, som da de ankom.

Ditte Brofelde har allerede haft besøg én gang. En rigtig positiv oplevelse, synes hun, selvom det også var angstprovokerende at have en komplet fremmed sovende i haven.

- Det er grænseoverskridende. Men på en god måde. Det var lidt med sommerfugle i maven, for det er da lidt specielt at få en fremmed ind i haven, men det har kun været positivt, siger hun.

Den overnattende var en mand, der var ude at vandre og kom klokken 22 om aftenen.

- Da han kom, tændte vi bålet, og så sad vi faktisk og hyggesnakkede indtil midnat, fortæller Ditte Brofelde.

Kom med indenfor i Ditte Brofeldes have her:

Arbejder på en hjemmeside

Ditte Brofelde og hendes mand har en datter på to år, og hun synes også, det er spændende med fremmede mennesker.

- Alle er jo bare en potentiel ven for hende, forklarer Ditte Brofelde, som dog er lidt spændt på, om haven bliver overrendt over sommeren.

- Men så tager vi det derfra. Man er velkommen i vores have, siger hun.

Initiativtager Pernille Kaas arbejder nu på en hjemmeside, så der bliver mere overskuelighed for de mange interesserede.

- Jeg måtte jo pludselig tænke hurtigt og finde ud af, hvordan får vi det her organiseret og skabt et solidt fundament for det, for det er jo tydeligt, der er et behov. Men jeg anede ikke, at lysten til at dele sin have var så stor, siger hun.