DK Hostmaster vil netsvindel til livs: Domænereglerne bliver strammet

Det er især udenlandske svindlere, man vil bekæmpe ved at indføre større krav om identifikation.

Der er cirka 1,3 millioner domæner i Danmark. Cirka 10 procent af dem er udenlandsk ejet. (Foto: © Signe Heiredal, dr)

Senest fra nytår bliver det sværere for udlændinge at oprette danske hjemmesider, der kan snyde forbrugerne.

I årets første syv måneder har Bagmandspolitiet beslaglagt 800 fup-hjemmesider – et tal som forventes at være fordoblet ved årets udgang. Og ifølge politiet er det i langt hovedparten af sagerne udenlandske svindlere, der står bag de domæner, hvor der svindles.

Derfor mener Jakob Truelsen, direktør i DK Hostmaster, der administrerer databasen over alle danske hjemmesidedomæner for staten, at der er behov for stramninger.

- Vi kan se, at misbruget af domænenavne til at lave kriminalitet er i vækst. Det har det været i nogle år, siger han.

I dag er det ret nemt at få et dansk domæne til en hjemmeside. Den udenlandske ejer skal blot opgive sit navn og sin post- og emailadresse.

Men senest fra nytår vil mange udlændinge blive mødt med større krav om identifikation, siger Jakob Trulsen, der fortæller, at man vil gøre brug af flere tiltag for at slå udlændingenes identitet fast.

- Vi kan blandt andet få bekræftet identiteten ved at få tilsendt en kopi af deres pas eller identifikationskort. Det vil blandt andet gøre, at nogle bliver frasorteret og ikke får deres domænenavn, fordi de ikke vil dokumentere deres identitet, vurderer Jakob Truelsen.

Danskere skal frem med nøglekortet

Og så danskere vil senest fra 2018 blive mødt af strengere krav, når de skal sikre sig et dansk hjemmesidedomæne. I dag er der ikke noget krav om at oplyse sit CPR-nummer, men fremover skal man bruge sit NemID for at oprette et domæne.

- Når man identificerer sig overfor os med NemID, så er har vi en supergod mulighed for at kontrollere identiteten af den person, som har domænenavnet. Så ved vi præcis, hvem der står bag siden, forklarer Jakob Truelsen.

Når de nye regler træder i kraft, vil DK Hostmaster også gennemgå alle nuværende hjemmesider med udenlandske ejere, og en del vil blive stillet over for det nye dokumentationskrav, bebuder direktøren.

Hvis du er i tvivl, om en hjemmeside er troværdig, så læs herunder Forbrugerrådet Tænks gode råd til nethandel. Derudover kan du hente den gratis app 'Mit digitale selvforsvar', hvor der foruden gode råd også er advarsler om fup-hjemmesider, ligesom man kan give tip om et domæne, folk skal være opmærksomme på.

Gode råd til nethandel:

  • Hvilke kontaktoplysninger oplister webshoppen? Der skal både stå virksomhedens navn, en emailadresse, et telefonnummer og virksomhedens fysiske postadresse.

  • Ser teksten fornuftig ud? Hvis teksten ligner noget, der er oversat med Google Translate og er fyldt med stavefejl, kan det være tegn på, at siden ikke er sikker.

  • Er priserne realistiske? Hvis varerne har "skæve priser" som 492,43 kroner, kan det være tegn på, at siden er oversat af en maskine. Hvis varerne er betragteligt billigere end andre steder, kan det være et tegn på, at varerne er kopivarer.

  • Brug altid betalingskort eller MobilePay. Hvis du aldrig får din vare, eller hvis webshoppen har trukket et højere beløb end aftalt, kan banken føre dine penge tilbage for dig.

  • Læs altid webshoppens betingelser grundigt igennem, inden du trykker køb. Returret, fortrydelsesret og hvem, der skal betale for tilbagesendte varer, skal fremgå af shoppens betingelser.

  • Tjek virksomheden på Google og forbrugeranmeldelsessider. Hvordan er anmeldelserne af siden? Og hvad har andre forbrugere gjort sig af erfaringer med siden?

  • Kilde: Forbrugerrådet Tænk