Drab ved Randers Regnskov: 37-årig eksrocker får historisk dom

20 års fængsel til 37-årige mand, hvis straf blev skærpet med ny paragraf, der blev indført med bandepakken.

Anklager og forsvarer var helt uenige om, hvilken straf en 37-årig mand skulle have for at skyde en 30-årig mand foran Randers Regnskov 22. december 2017. (© dr)

Opdateres løbende og er klokken 16.04 opdateret med strafudmåling.

37-årige Malik Karim Ali Thorsen, tidligere Mads Anker Stæhr Thorsen, er blevet idømt 20 års fængsel for et drab ved Randers Regnskov sidste år.

Han er dømt for blandt andet drab ved skud, og som den første nogensinde er han dømt for drab efter en paragraf, der blev indført sammen med bandepakken sidste år.

Paragraffen giver mulighed for at lægge 50 procent oven i straffen, hvis der bruges skydevåben eller eksplosivstoffer i det offentlige rum.

Dermed risikerede han 20 års fængsel for drab og våbenbesiddelse, og det har han nu altså fået. I alt var der 10 stemmer for, at han fik 20 års fængsel, mens kun to stemte for 18 år.

- Jeg er meget tilfreds med dommen, og jeg mener, at domstolen her har sendt et klart signal om, at man ikke vil tolerere skyderi på åben gade, og at man er villig til at udnytte muligheden for lovens strengeste straf, 20 års fængsel, siger anklager Birgitte Ernst.

Forsvareren for den 37-årige mand har anket med henblik på frifindelse, da forsvareren ikke mente, at paragraffen kunne bruges, fordi han mente, at drabet skete i nødværge.

Den 37-årige er blevet mentalundersøgt, og han er hverken fundet sindssyg eller psykisk syg.

Kvinde og ung mand dømt skyldige

Ud over den 37-årige mand er en 20-årig mand og en 39-årig kvinde også dømt skyldige i ulovlig våbenbesiddelse, hvor de fragtede våben fra Randers til Tyskland. De har fået henholdsvis to og to et halvt års fængsel.

De er frifundet for at stjæle en bil, stjæle nummerplader og fragte våben fra Aalborg til Randers.

Anklageren krævede dem fængslet i tre år, hvor minimumsstraffen for ulovlig våbenbesiddelse er to år.

Forsvareren ville kun have et års fængsel til kvinden, hvilket er lavere end minimumsstraffen og henviser til paragraf 83 i Straffeloven.

Han mente, at kvinden ikke vidste, at våbnet skulle bruges til mord og heller ikke har haft den store indflydelse på sagen efterfølgende.

Den 20-årige mand og 39-årige kvinde har bedt om betænkningstid i forhold til, hvorvidt de vil anke eller ej.

Sigtet for vold under retssagen

Sagen handler om en 30-årig mand, som blev fundet dræbt sidste år ved Randers Regnskov.

Den dræbte var blevet skudt på klos hold gennem højre øje, og det var en forbipasserende, som fandt ham sent om aftenen 22. december tæt på en af Randers’ mest trafikerede gader.

Den 37-årige tiltalte mand er tidligere Bandidos-rocker, har han forklaret i retten. Han har optrådt meget opfarende og aggressivt i retten og er flere gange ført ud til et tilstødende rum, hvor han kunne følge retssagen på en tv-skærm.

Da dommen faldt fredag, var han ligeledes ikke til stede i retssalen, men opholdt sig i et rum ved siden af.

Han har desuden fået endnu en sigtelse for vold under selve retssagen, hvor det lykkedes ham at overfalde et vidne inde i retsbygningen, siger anklager Birgitte Ernst.

Skærpende eller nødværge?

Anklageren argumenterede under proceduren for, at det var skærpende, at der tilsyneladende ikke var noget motiv for drabet.

Det 30-årige offer og den tiltalte kendte ikke hinanden, og den 30-årige ville gøre en ven en tjeneste ved at hente nogle få tusinde kroner på parkeringspladsen ved Randers Regnskov.

Men også forsvarer Bjørn Caning lagde vægt på det manglende motiv.

- Der var ikke noget motiv, og intet var planlagt. Den 37-årige ville afværge, hvad han troede, var et dødeligt angreb på ham, sagde han i sin procedure, hvor han beskrev hændelsen som lovligt nødværge.

Han lagde også vægt på, at den dræbte ifølge retsmedicinerne havde kokain i blodet.

Bandepakken giver blandt andet mulighed for:

  • Der skal kunne lægges 50 procent oveni straffen for at bruge skydevåben eller sprængstoffer, hvis det er sket på offentlige steder.

  • Personer, der er dømt for banderelateret kriminalitet, skal kunne idømmes forbud mod at opholde sig i en bestemt kommune i op til ti år. Overholder man ikke dette, kan man få op til to års fængsel og for førstegangstilfælde 60 dages fængsel.

  • Bandeparagraffen i straffeloven udvides og skal blandt andet også kunne bruges ved alvorlig afpresning.

FacebookTwitter