Drømmeprojekt i Samsøs vandkant irettesat af kommunen: Det fremstår ikke specielt troværdigt, siger lokalpolitiker

En udmelding fra projektudvikleren er kommet bag på kommunen.

Der er planer om at etablere et strandhotel ved Sælvigbugten på Samsø. Lige nu ligger der en cementvarefabrikken på grunden. (© Samsø Strandhotel (visualisering: Loop Architects))

Et storstilet projekt, der efter planen skal omdanne en over 100 år gammel cementvarefabrik til et luksushotel på Samsø, er endt i modvind.

Projektet har i de senere år høstet bred opbakning på Kattegat-øen, og flere lokale har også købt aktier i det.

Det bæredygtige spahotel med restaurant, vinkælder og 27 værelser er idemand Lasse Kronholms store drøm, efter at han for mange år siden forelskede sig i Samsø.

Tilbage i efteråret meldte han ud, at der langt om længe ser ud til at være et gennembrud for projektet, og at de store sten er ryddet af vejen.

I et opslag på sociale medier satte han flueben ud for tre afgørende myndigheder i jagten på at realisere projektet: Samsø Kommune, Bolig- og Planstyrelsen og Kystdirektoratet.

På projektets hjemmeside fremgik det også, at en såkaldt landzonetilladelse var i hus.

- Så er det "bare" almindelig sagsbehandling "oppe på kommunen" for at det kan lykkes - for der er truffet politisk beslutning allerede. Ka man købe aktier i det fede projekt? Ja, det ka man da!, lød det i opslaget.

Her er meddelelsen fra Samsø Strandhotel og projektleder Lasse Kronholm i slutningen af september. (© Skærmdump fra Samsostrandhotel.dk)

Den positive udmelding fik en lang række medier - herunder TV2 Østjylland, Politiken og Århus Stiftstidende - til at skrive artikler, hvor det fremstår som om, at strandhotellet er meget tæt på at blive til virkelighed.

- Se billederne: Så labert bliver nyt helårsåbent strandhotel på Samsø, lyder det blandt andet i en overskrift.

Kommunen: Ingen landzonetilladelse

Men højst opsigtsvækkende udsendte Samsø Kommune kort efter en pressemeddelelse, som går i rette med Lasse Kronholms udmelding og fastslår, at der ikke er givet nogen landzonetilladelse.

Ifølge borgmester Marcel Meijer (S) har han aldrig i sine snart ti år på kommunalbestyrelsens øverste post følt sig nødsaget til at blande sig i erhvervslivets gøren og laden på den måde.

- Jeg kan kun opfatte det, der står på projektets hjemmeside, som om at vi havde givet en landzonetilladelse. I forbindelse med, at man udbyder aktier, synes vi, at vi blev nødt til at reagere og korrigere det og skrive ud, at vi altså ikke havde givet en landzonetilladelse, siger borgmesteren:

- Det er meget, meget vigtigt, at når man inviterer til at investere i et projekt, så kommer man med de rigtige oplysninger. Det er vores rolle at irettesætte, hvis der er nogle oplysninger ude på øen, som ikke passer, siger Marcel Meijer.

Bolig- og planstyrelsen oplyser, at der på nuværende tidspunkt kun er givet en tilladelse til at opføre ti ferieboliger i de eksisterende bygninger på grunden ved Sælvigbugten - og altså ikke noget nyt strandhotel.

Her ses grunden, hvor Lasse Kronholm har planer om at etablere et strandhotel. I dag der en cementvarefabrik. (© Cementvarefabrikken Sælvig Aps)

I Kystdirektoratet meddeler områdechef i kystzoneforvaltningen Hans Erik Cutoi-Toft, at projektet ikke har fået nogen tilladelser.

- For at der kan sættes et flueben ved Kystdirektoratet, kræver det, at der kommer en ansøgning, vi kan forholde os til. Det har vi ikke fået. Det flueben er en smule tidligt sat, siger han og understreger, at en tilladelse til at bygge et hotel inden for strandbeskyttelseslinjen kræver en dispensation:

- Strandbeskyttelseslinjen er en forbudszone, så som udgangspunkt må man ikke noget som helst. Der er en række undtagelser til mindre anlæg og noget, der støtter friluftslivet, men konstruktioner af den her størrelse dispenseres der normalt ikke til, siger Hans Erik Cutoi-Toft.

Lokalpolitiker: Det virker uldent

Den konservative lokalpolitiker Peter Askjær opfatter det sådan, at projektudvikler Lasse Kronholm fejrer tilladelsen til at bygge ti ferielejligheder i de eksisterende bygninger som et afgørende skridt på vej mod et strandhotel.

Men det forvirrer ham.

- Hvis man skal have nogen til at investere i det, skal man på forhånd vide, om man investerer i et hotel eller ferielejligheder.

- Det virker uldent, og det er svært at fremme sagen, når Lasse Kronholm kører det på en måde, der ikke synes at aftegne et fuldstændig klart billede af, hvilket projekt der er tale om, siger Peter Askjær.

Ifølge lokalpolitikeren er der i kommunalbestyrelsen fortsat opbakning til at udnytte cementvarefabrikkens arealer på en anden måde end den nuværende, men den seneste udvikling har ændret politikernes syn på hotelprojektet, lyder det.

- Vi står lige nu i et vadested, hvor vi ikke ved, hvad vi skal gøre. Projektet fremstår ikke specielt troværdigt. For mit eget vedkommende skal der ske en betydelig opstramning i kommunikationen omkring projektet, før jeg har en større grad af tillid til Lasse Kronholm, siger Peter Askjær.

Professor: Det er ikke smart

På Aarhus Universitet forholder miljøretsprofessor Ellen Margrethe Basse sig også særdeles skeptisk over for hotelprojektets udmelding i efteråret og de tre flueben sat af Lasse Kronholm.

- Jeg synes ikke, at det er smart, for at være helt ærlig. Jeg kan ikke se, at det er en rigtig oplysning i forhold til dem, der eventuelt skal investere i projektet. Det er jo ikke korrekte oplysninger.

- Der mangler fortsat afgørende tilladelser i forhold til byggeprojektet, siger Ellen Margrethe Basse.

I juni sidste år lavede Folketinget nogle ændringer i planloven, der kan give projektet nye muligheder for at opnå de nødvendige tilladelser.

Denne mulige åbning for projektet kræver dog en lovændring, som Folketinget endnu ikke har vedtaget.

- Det kan indebære nogle nye muligheder for, at det kan lykkes for Lasse Kronholm at få projektet igennem. På det aktuelt foreliggende grundlag bliver det derimod nok vanskeligt, siger Ellen Margrethe Basse.

Projektudvikler: Beklager, at overskrift kan misforstås

Lasse Kronholm hævder, at hans opslag med overskriften "landzonetilladelse er i hus" er blevet misforstået.

- Jeg er klar over, at der var et opslag med den overskrift, der lå vores hjemmeside. Jeg beklager, at den overskrift kunne misforstås. Det har ikke været en del af vores markedsføring til salg af aktier, siger Lasse Kronholm, der i november havde flere helsidesannoncer om strandhotellet i Jyllands-Posten.

Men hvorfor skriver du, at du har en landzonetilladelse?

- Det er en overskrift, som kan misforstås. Det er selvfølgelig beklageligt, at den kan misforstås.

Du sætter tre flueben ved afgørende myndigheder. Hvorfor det?

- Det var en opsummering af en proces og henviser ikke til tilladelser, men til nogle politiske beslutninger, en vurdering og en afgørelse. Det har ikke været på vores hjemmeside efter, at vi er begyndt at markedsføre det her salg af aktier, siger Lasse Kronholm.

Samsø Strandhotel skal være et 'high end strandhotel i lavmælt luksus, som der står på projektets hjemmeside. (© Samsø Strandhotel)

Så de mange positive artikler i medierne og dit eget opslag på sociale medier indgår ikke i det, du vil kalde markedsføring?

- Vi har skrevet en pressemeddelelse ud, som jeg håber, du har læst. Der indgår hverken flueben eller landzonetilladelse. Og i vores materiale er der heller ikke flueben. Der er overskrifter. Men det kræver, at man læser en masse tekst.

- Det er tæt på 100 siders materiale, man skal sætte sig ind i og både læse og forstå. Der tænker jeg, at man skal forholde sig til selskabets markedsføringsmateriale, og det materiale det kræver, for at man kan tegne aktier, siger Lasse Kronholm.

Han mener, at borgmester Marcel Meijer udtaler sig på en forkert præmis.

- Jeg respekterer Marcels holdning, og at han laver den kobling mellem et opslag, som ikke har noget med vores markedsføring at gøre, til salg af aktier. Det er ikke tilfældet. Det opslag har ikke været der. Det er ikke del i vores markedsføring til salg af aktier, siger Lasse Kronholm.

Det fremgår på baggrund af dit opslag af flere artikler, at du har fået en landzonetilladelse. Hvorfor har du ikke fået de artikler korrigeret?

- Jeg kan godt forstå, at man misforstår en overskrift.

Har du ikke set nogen grund til at gå ud og korrigere de her artikler?

- Vi har selv sendt en pressemeddelelse ud, og der fremgår det ikke, altså opslaget med fluebenene. Det er ikke blevet brugt til markedsføring. Markedsføringen er vores annoncering, og der havde vi ikke det opslag liggende.

- Vi kan se på vores trafik på hjemmesiden, at den hænger sammen med vores annonceringer. Derinde ligger masser af materiale, vi har fået udarbejdet af specialister og rådgivere, som man skriver under på at have læst og forstået. Så inden man køber aktier i projektet, skal man læse en mængde materiale, som vi har fået udarbejdet, siger Lasse Kronholm.

På strandhotellets hjemmeside står, at det ventes i drift fra 2025.