Droner finder ulovlige ålefælder

Droner hjælper med at finde ulovlige ålefælder, som fanger den snart udrydningstruede fisk.

Dronefører Jesper Just Christensen viser dronen, som skal gøre livet surt for piratfiskere, men godt for ålen

Den sagte summen fra en drone kan blive piratfiskeres nye, værste fjende.

NaturErhvervstyrelsens fiskerikontrollører har nemlig taget det lille ubemandede luftfartøj i brug, når de skal lede efter ålefælder i Randers Fjord.

Dronen gør det muligt at opdage ulovligt fiskeri, hvor det ellers er svært at komme frem, siger vicefiskeriinspektør Claus Wille.

- Området tæt ved land har vi svært ved at nå, både inde fra land og ude fra vandet. Hvis fiskerne er klar over, at vi har svært ved at nå derud, så er det jo et oplagt sted at fiske ulovligt, siger han.

Stor fangst på første tur

I går lavede Claus Wille en testflyvning med dronen. Han skulle ikke lede længe, før der var bid.

- Pludselig kom der nogle sorte firkanter til syne på skærmen, der lå som perler på en snor. Så ved vi, at der er god grund til at sætte båden i vandet, og vi fandt 56 ulovlige ålefælder, siger han.

Ålefælder er ofte gamle dæk eller plastikrør, hvor ålen gemmer sig i dagstimer og derfor er let at hive op.

En truet herre

Det er ikke forbudt at fange ål med garn eller ruser, men ålefælderne er ulovlige at bruge, da ålen er tæt på at være udrydningstruet.

- Vi skal derfor virkelig begrænse den indsats, vi gør for at fange ålen. Derfor skal de ulovlige fælder væk hurtigst muligt, siger Claus Wille.

Ålen er lige nu på vej til dens gydesteder i Sargassohavet syd for Bermuda-øerne.

Bøde på flere tusinde kroner

I det første halve år af 2015 fandt Fiskerikontrollen alene i Østjylland omkring 140 ulovlige ålefælder i Norsminde, Randers og Mariager fjorde. Det er næsten tre gange så mange som i samme periode sidste år.

Bliver man taget i at fange med ulovlige redskaber, kan det give en bøde på op til 10.000 kroner, lige som man kan miste retten til at fiske i op til et år.

Facebook
Twitter