DSB vil give gamle tog ansigtsløft til en kvart milliard

En indvendig renovering i IC3-togene skal give passagererne en tidssvarende tur i endnu ti år.

DSB vil bruge 250 millioner kroner på at fikse især inventaret op i ældre tog. (ARKIVFOTO). (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Nyt sædebetræk, piktogrammer, nakkepuder og gulvtæpper.

Alt det skal udskiftes, når DSB’s gamle dame, IC3-toget, og hendes søstre på skinnerne skal have en ansigtsløftning for 250 millioner kroner.

Det er især det indre i togene, der skal pudses af ved en større kosmetisk makeover, som allerede er begyndt i DSB's driftsværksted i Aarhus.

Det skal blandt andet være med til at holde IC3-togene tidssvarende i endnu op til ti år, fortæller Flemming Jensen, administrerende direktør i DSB.

- Vi har besluttet at lave en meget stor og vigtig investering på 250 millioner kroner på at opgradere vores tog indvendigt til gavn for vores kunder.

Det er IC3-tog, IR4, dobbeltdækkertog, der kører på Sjælland og S-togene, der skal renoveres.

Nye eltog på vej

DSB har allerede taget hul på den store makeover af de 30 år gamle IC3-tog.

Selvom det er planen, at DSB’s dieseltog senest om ti år skal køre i garage, fordi hele tognettet skal elektrificeres, så er den kvarte milliard godt givet ud på en bedre kundeoplevelse, mener direktøren.

- Det er rigtigt, at vi er på vej med at modernisere vores togflåde. Der vil komme helt nye tog, der selvfølgelig er moderne indrettet. Men vi kommer også til at køre med de eksisterende togtyper som IC3 helt frem til 2020’erne, siger Flemming Jensen.

- Vi ved fra vores kundeundersøgelser, at ja, punktlighed er det vigtigste. Men det er også vigtigt, at man som kunde har en god totaloplevelse, når man rejser med tog. Uanset om det er at surfe på nettet, om man vil arbejde, eller om man blot til at nyde turen.

Naturlig konsekvens af ikke at bruge IC4

IC4-togene kom aldrig til at afløse IC3 som oprindeligt planlagt, men Flemming Jensen vil ikke entydigt pege på de skandaleramte IC4-tog som årsag til den ekstra investering.

IC4-togene bruges nu i regionaltrafikken, mens de gamle IC3 fortsat kører intercity.

Arbejdet med at opgradere IC3 er i fuld gang. Opgraderingen af det øvrige materiel starter primo 2019.

Dette bliver opgraderet:

  • Nyt sædebetræk

  • Ny nakkepude

  • Nye lyddæmperplader

  • Nye gulvtæpper i kupéer

  • Nyt stof til vægbeklædninger

  • Nye piktogrammer

  • Nudging-tiltag på toiletter

  • Kontraststriber

  • Foliering på inderside af yderdøre

  • Ikke alle togtyper får lavet alt ovenstående. Kilde: DSB