Duncan har scoret mål i 15 år: Jeg føler mig ung, som jeg ved ikke hvad

Portræt: Morten 'Duncan' Rasmussen har været en profil i Superligaen, siden han var 17 år. Nu har han rekorden som den mest scorende nogensinde.

(Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Superligaens målkonge hedder Morten Rasmussen.

Da han forrige mandag sikkert omsatte et straffespark til mål i AGF's overlevelseskamp i Viborg, var det angriberens mål nummer 140 i den bedste danske fodboldrække.

Nu sidder han alene på den trone, som Søren Frederiksen ellers har haft, siden han stoppede karrieren i 2005.

Men manden, de fleste kender som Duncan, vil ikke dvæle alverden ved sin topscorertitel. Han vil helst koncentrere sig om at score i næste kamp.

- Jeg er bare glad for, at jeg har kunnet bidrage med mål i de klubber, jeg har spillet i. Lige meget hvor jeg har spillet, har jeg kunnet finde målet, lyder hans kortfattede svar.

Medaljer, mesterskaber og overlevelse

Fire af dansk fodbolds største klubber har i løbet af de seneste 15 år haft glæde af Duncans mange mål.

Den 32-årige angriber fik i 2001 debut for barndomsklubben AGF. I januar 2006 blev han hentet til Michaels Laudrups Brøndby-hold, der vandt sølv samme forår.

Efter et kortere udlandsophold blev han i foråret 2011 hentet til Aalborg som lejesvend på et desperat AaB-hold, hvor han med seks mål var med til redde klubben fra nedrykning.

Efter nok et udlandsophold endte han i FC Midtjylland og var blandt hovedpersonerne på det hold, der i 2015 sikrede klubben sit første danske mesterskab.

Nu slutter karrieren efter alt at dømme hjemme i Aarhus. Sidste sæson nåede han og klubben et sportsligt højdepunkt, da holdet spillede sig i pokalfinalen, mens holdets sportslige succes i år dog været til at overse.

AGF måtte igen kæmpe for ikke at passere nedrykningsstregen, og Duncan agerede endnu en gang redningsmand, da han leverede hovedparten af de afgørende mål.

- Der har været mange vigtige mål, men jeg kan ikke nævne et, der springer op på lystavlen. Jeg siger også, at alle mine mål er lige gode.

- Måske er det, fordi jeg ikke laver de flotte mål, at jeg synes det, men jeg mener, at alle mål er lige gode, siger angriberen.

Mål i hver anden kamp

Gennem den seneste måned, hvor DR har lagt forespørgsler ind på et længere interview med topscoreren, har AGF flere gange ladet forstå, at hovedpersonen er svær at få i tale om alt andet end den kamp, der venter lige forude.

I uger, hvor holdet har skullet slås for Superligaeksistensen, har spillerne skullet have ro, og generelt bruger Duncan ikke meget tid på at se tilbage.

Undtagelsen er hans første Superligamål, der faldt på Aarhus Stadion i sidste spillerunde af foråret 2002:

- Det var min anden kamp i Superligaen. Ugen inden var jeg blevet rykket op og havde fået debut i Lyngby, og så skulle jeg starte inde i sidste kamp i sæsonen mod Silkeborg og scorer så et mål, husker han.

- Det var kæmpestort for en ung dreng, der altid har drømt om at komme til at spille Superligafodbold i AGF og så få lov at score på hjemmebane, mindes han med et smil.

To kampe og et mål. Morten Rasmussen var 17 år og burde stadig være ungdomsspiller, men scoringssnittet har han holdt siden. I dag er han noteret for 141 mål i 338 kampe, men med ind- og udskiftninger bruger han i snit 176 minutter pr. mål.

Europa rundt uden samme succes

Mens Superligakarrieren har været succesfuld i alle ender af landet, blev udlandsopholdene korte og uden samme gennemslagskraft.

I 2010 blev Duncan solgt fra Brøndby til den skotske storklub Celtic. Her står han i dag noteret for 10 kampe og to mål, men de to sæsoner, hvor han var ejet af skotterne, blev med løbende lejemål i tyske Mainz og hjemme i Danmark hos AaB.

Han nåede også 11 kampe og tre mål for Silvasspor i Tyrkiet, hvor han kuriøst nok også udmærkede sig som målmand i sin anden kamp, hvor han blandt andet begik straffespark.

- De steder, jeg har været, har de ikke følt, at jeg har haft kvaliteten og var den bedste spiller, for så havde jeg selvfølgelig spillet mere. Man har jo altid en tro på sig selv, og jeg har også følt, at jeg kunne være med og kunne bidrage.

- Jeg har også scoret mål i alle de klubber, som jeg har været i, men i bund og grund må det jo være fordi, jeg ikke har været god nok i deres øjne, siger han.

Han tilføjer, at kvaliteten i de udenlandske klubber og hos de udenlandske spillere uden tvivl også har været højere end herhjemme.

- Så kan man altid snakke om, om mine kvaliteter ikke har været gode nok til at slå igennem. Det vil nogle nok sige, men jeg føler, at jeg har kvaliteterne og har også scoret mål alle steder.

Ville du gerne have byttet din målrekord med en større karriere i udlandet?

- Det bruger jeg ikke tid på at spekulere på. Det er ikke noget, som du kan lave om på. Nu har jeg haft den karriere, jeg har haft, og den er ikke slut endnu. Du kan altid sige hvis og hvis, men det hjælper ikke noget.

Kampe og mål for flere landshold

Allerede som ungdomsspiller kunne Morten Rasmussen finde målet. Han fik landsholdsdebut på U16-landsholdet i 2001 i en årgang med navne som William Kvist, Niki Zimling, Kasper Lorentzen, Johan Absalonsen og målmand Jesper Hansen.

Duncan har spillet – og scoret – på alle ungdomslandshold og fik sin debut på A-landsholdet 11. oktober 2008 i en hjemmesejr over Malta. I dag er han noteret for 13 kampe og fire mål på A-landsholdet.

- Det er svært at sige, om jeg skulle have haft mere eller mindre. Jeg har fået det, som har jeg fået, og de kampe har jeg været sindssygt glad for. Så har træneren ikke vurderet, at jeg har været god nok til at spille flere.

- Jeg vil ikke sige, at jeg havde fortjent 50 landskampe, siger han kortfattet, men tilføjer så:

- Alle vil jo gerne spille mange flere landskampe og score mange flere mål, men jeg er fint tilfreds med det, som jeg har nået.

Det første mål for A-landsholdet er også et af dem, han husker. Det stod 0-0 mod Cypern i Parken. Duncan kom ind i pausen og scorede efter få minutter på oplæg fra højrebacken Lars Jacobsen.

- Det er selvfølgelig kæmpestort og et mål, som jeg husker. Sammenlignet med mit første Superligamål er målene store på hver sin måde, men selvfølgelig er det stort at score for det danske landshold. Det tror jeg, at alle fodboldspillere drømmer om, siger han.

Dumme skader og betinget fængsel

Det er dog ikke kun mål, der har været en del af Duncans karriere, hvis man har fulgt med fra sidelinjen. I 2008 blev han idømt tre måneders betinget fængsel, fordi han havde svindlet med en venindes dankort og kom i samme periode i behandling for ludomani.

En anden episode, der også har klæbet til topscoren, er fra Brøndbytiden, hvor han i 2006 forlængede en ledbåndsskade ved at lege vandkamp på et drivvådt græstæppe på Brøndby Stadion.

I dag fejer han småirriteret al snak om den fortid til side og understreger blot, at alle mennesker udvikler sig og bliver ældre:

- Nu kommer vi ind på den klassiske bane, som jeg ikke gider at bruge tid på. Vi kan snakke fodbold, og alt det andet har ingen relevans, mener han.

I dag er den 32-årige angriber vokset til ikke blot at være topscorer, men også anfører for barndomsklubben AGF. Da han i januar sidste år officielt blev præsenteret, var loungen på Aarhus Stadion fyldt med fans, klapsalver og forventninger.

Selv føler han det naturligt at gå forrest og tage ansvar, for få i truppen kan mønstre samme CV som ham.

- Jeg føler mig ung, som jeg ved ikke hvad. Jeg har to år af tilbage af min aftale med AGF – og så må vi se, hvad der sker, siger han.

Hans foreløbig seneste mål faldt søndag på Aarhus Stadion, hvor han kastede sig ustoppeligt frem i et fladt indlæg og drejede bolden i mål til den 1-0-scoring, der i sidste ende sendte AGF sikkert på sommerferie og mod endnu en sæson i Superligaen.

Her kan Morten Duncan Rasmussen så bygge yderligere på sin rekord, men selv er han langt mere optaget af, om holdet vinder nogle fodboldkampe.

Blå bog: Morten Duncan Rasmussen

  • Født 31. januar 1985.

  • Fodboldspiller og anfører i AGF.

  • Alle tiders mest scorende spiller i Superligaen med 141 mål i 338 kampe.

  • Tidligere klubber: AGF, Brøndby IF, Celtic (Skotland), Mainz (Tyskland), AaB, Sivasspor (Tyrkiet), FC Midtjylland.

  • Noteret for i alt 73 landskampe og 41 mål. Af dem er 13 kampe og fire mål for A-landsholdet.

Facebook
Twitter