Dværge bag disken i Mini Bar: "Her er fire kvadratmeter, der er indrettet til os"

Initiativet til en mobil bar er startet, fordi der er få arbejdspladser til medarbejdere på én meter.

- Vi vil gerne have, at folk snakker med os – i stedet for om os. Og det er det, baren er fin til. At folk får skænket en øl, og vi udfører et job som alle andre, siger Christian Sørensen, der står yderst til højre bag disken i Mini Bar. (PR-foto) (© Ard Jongsma / stillwords.com)

En trailer med en bar. Hvor alt står inden for rækkevidde, selvom alle bartendere bag disken er dværge. Og hvor bartenderne samtidigt kan møde kunderne i øjenhøjde.

Det er konceptet i en ny bartjeneste, Mini Bar, i Aarhus, som serverer drinks og godbidder i miniformat med et slogan om at ”småt er godt”.

Og den mobile bartjeneste udspringer af et helt konkret behov, for der er ikke mange arbejdspladser, der er indrettet til medarbejdere, der er omkring en meter høje. Og det kan være vanskeligt at få det rigtige job som dværg, selvom man har kvalifikationerne.

Det forklarer Christian Sørensen fra Aarhus, der er en af initiativtagerne. Han har uddannelser som jurist og journalist og en baggrund som koncertarrangør og natklubejer og har også medvirket i ”Klovn”.

Svært at komme ind på arbejdsplads

Det begyndte med en snak blandt kammerater, hvor flere havde dværgvæksten til fælles.

- Det med at det var svært at komme ind på en arbejdsplads, snakkede vi med en anden kammerat om, og han sagde, at han gerne ville bygge en arbejdsplads til os. Det grinede vi lidt af – men så kom han med Mini Bar..!

Og nu ruller bar-traileren ud til firmafester, musikfestivaler og sportsevents.

Det har været tankevækkende at bytte roller, når gæster i normalhøjde kommer inden for for at se baren.

- Så klager de over, at her kan man ikke stå. Det gør jo ondt i ryggen at nå bardisken, forklarer Christian Sørensen.

- Det er jo det, vi gerne vil vise. Verden er ikke indrettet til os. Men her har vi fire kvadratmeter, der er indrettet til os.

Store forskelle på personer med dværgvækst

Det er vigtigt at forstå, at der er mange former for dværgvækst, forklarer Christian Sørensen.

- Nogen er små supermænd, der kan det hele. Andre er bundet til en kørestol. Og så er vi nogen i en midtergruppe.

- Dværgvækst handler selvfølgelig om højde, men der er også følgesygdomme i form af smerter og dårlig ryg. Det, vi gerne bare ville vise med Mini Bar, er, at hvis man bygger noget korrekt, så kan vi komme ud i den virkelige verden.

Det lyder som en rigtigt god idé, siger arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Thomas Bredgaard.

- Generelt set ved vi, at personer med handicap har en lavere beskæftigelsesgrad, og at flere er på offentlig forsørgelse. En del handler om deres funktionsnedsættelse, men meget handler om uvidenhed og fordomme mod personer med handicap, siger Thomas Bredgaard.

For folkene bag Mini Bar handler det også om at komme ud over berøringsangsten over for mennesker med dværgvækst.

- Vi ved, at alle folk snakker om os. Det kan vi jo se. Men vi vil gerne have, at folk snakker med os – i stedet for om os. Og det er det, baren er fin til. At folk får skænket en øl, og vi udfører et job som alle andre. Så kommer kommunikationen forhåbentligt, siger Christian Sørensen.

Kommer længst med humor

Udtryk som "Mini Bar" og ”Småt er godt” er valgt med omhu, når der skal kommunikeres. For med cirka 280 personer med dværgvækst i Danmark er det på alle måder en lille gruppe, der har svært ved at slå igennem, forklarer Christian Sørensen.

- Humor er klart det, vi kommer længst med. Vi får aldrig slagkraft som et politisk parti eller en organisation som Muskelsvindfonden – det er vi alt for forskellige til.

Facebook
Twitter