Dyrenes Beskyttelse advarer: Pas på pindsvin og andre dyr, når du fanger rotter

De fleste rottefælder sælges uden afskærmende kasse. Politiker vil se nærmere på lovgivningen.

Pindsvinevennerne i Danmark oplever jævnligt, at pindsvin fanges i smækfælder. (Foto: AMIR COHEN © Scanpix)

Oplever du problemer med rotter på din grund, ja så kan du måske være fristet til at sætte en smækfælde op i haven eller i garagen.

I de tilfælde skal du huske at skærme fælden af for andre dyr.

Sådan lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse, som oplever, at andre dyr alt for ofte bliver fanget i rottefælderne.

Miljøstyrelsen anbefaler, at udendørs rottefælder opstilles i lukkede kasser for at afskærme andre og større dyr. Alligevel sælges langt de fleste smækfælder uden en tilhørende kasse.

- Der er rigtig, rigtig mange dyr, som kommer til at lide voldsomt, fordi man ikke gør sig den anstrengelse at lave fælderne godt nok, siger biolog i Dyrenes Beskyttelse Michael Carlsen.

Han oplever, at mange af fælderne har for ringe en kvalitet, og at rotterne ikke nødvendigvis dør, når de fanges.

Derfor mener Michael Carlsen, at der bør være bedre kontrol med fældernes kvalitet, og at det burde være umuligt at købe en smækfælde uden tilhørende kasse.

- Det burde være en fast installation, så du ikke kan købe fælden uden kassen. For folk tror jo bare, at de skal sætte den op et eller andet sted eksempelvis i haven eller op ad huset, hvor der kan komme rigtig mange andre dyr til, siger han.

Pindsvineplejer: Folk har slet ikke tænkt tanken

I foreningen Pindsvinevennerne i Danmark kender man til problematikken. Foreningen oplever jævnligt at få meldinger om tilfælde, hvor pindsvin har siddet fast i en smækfælde.

Alene i løbet af de seneste to uger har foreningen fået meldinger, og jagter man rotter, ja så er det altså ikke sjovt at få et uskyldigt dyr som eksempelvis et pindsvin i fælden, fortæller Thomas Skovby Sannino, der er pindsvineplejer i Ulstrup.

- Folk har ikke tænkt tanken, at alle andre dyr også kan være i fare. Sætter man bare fælden langs husmuren uden kasse, kan alle andre dyr – og små børn – få fødderne i klemme, siger han.

Thomas Skovby Sannino mener, at en del af problematikken er, at man som privatperson selv skal vide, at man skal bruge både fælde og tilhørende kasse – også selvom de ofte sælges hver for sig.

Erhvervsordfører i Dansk Folkeparti Hans Kristian Skibby fortæller, at han vil arbejde på, at der kan blive indført kontrol af rottefælderne, for det bør ikke være forbrugerens ansvar at have styr på det.

- Vi er nødt til at kigge på den produktgodkendelse, der er til, hvilke fælder man eksempelvis kan købe i byggemarkeder. Dér har vi sådan set en mulighed for at gøre dyrevelfærden meget bedre, siger han.

Facebook
Twitter