Dyrlæger er for ukritiske med at uddele antibiotika til kæledyr

Dyrlæger ordinerer hyppigt bredspektret antibiotika til blandt andet hunde og katte - også i situationer, hvor det ikke er nødvendigt.

Det er ofte ejerne af kæledyr, som insiterer på at deres dyr bliver behandlet med kraftig antibiotika, fortæller lederen af Fødevarestyrelsens veterinærrejsehold. (Foto: Thorleif Ravnbak © DR)

Når kæledyrene Fido og Felix får en infektion er dyrlægerne alt for hurtige med antibiotikabehandlingen. Det konstaterede Fødevarestyrelsens veterinærrejsehold, da det sidste år besøgte 50 kæledyrs-dyrlæger.

Halvdelen af dyrlægerne brugte for eksempel bredspektret antibiotika, hvis dyrene havde en betændelse på eller i huden. En tilstand, der kunne klares med et langt mildere produkt.

Risiko for resistens

Det er et problem, også for os mennesker, siger overlæge Robert Skov fra Statens Seruminstitut.

- Hver gang man bruger antibiotika til dyr eller mennesker, så sker der resistensudvikling. Når man så oven i købet giver bredspektret antibiotika, øger man risikoen for at få mere bredspektret resistens, siger han.

Dyrlæge i Skanderborg, Estrid Hasager, kan godt genkende konklusionerne i rejseholdets kontrol.

- Vi har jo tidligere brugt rigtig meget bredspektret antibiotika. Nu er der kommet mere fokus på, om det er en god idé i takt med, at der har været sager med resistente bakterier, siger hun.

Forbrugerne presser på

Det er første gang kæledyrs-dyrlægerne er blevet spurgt om deres brug af antibiotika, og lederen af rejseholdet, Flemming Marker, er overrasket over resultatet.

- Det er måske også et spørgsmål om, at der er et vist pres fra forbrugerne om, at dyret skal have noget, der virker med det samme, siger han.

- Men antibiotikavejledningen lægger op til, at dyrlægerne i højere grad skal undersøge dyrenes infektioner, så de er sikre på, hvad bakterierne er følsomme overfor. På den måde undgår man at bruge bredspektret antibiotika, hvor smalspektret er nok, forklarer lederen af rejseholdet, Flemming Marker.

Resistens kan overføres til ejeren

Der findes ingen systematisk overvågning af resistente bakterier hos kæledyr, men overlæge Robert Skov fra Statens Seruminstitut oplyser, at der i syv procent af de undersøgte infektioner hos hunde er resistente colibakterier. Derfor er der brug for opmærksomhed, siger han.

- Resistente bakterier kan overføres til ejeren eller til andre, som er i tæt kontakt med kæledyrene og på den måde få de resistente bakterier på sig

I efteråret drager rejseholdet igen ud for at se om der er sket forbedringer. 25 smådyrs-dyrlæger kan se frem til besøg.

 

Facebook
Twitter