Efter års ulovlig beboelse i sommerhusområde: Beboere stemmer ja til Skæring Strand som byzone

75 procent af godt tusind sommerhusejere stemmer ja til at omdanne Skæring Strand fra fritidsområde til byzone.

Aarhus Kommune har ikke gjort noget for at stoppe beboerne i Skæring Strand i at bo i deres sommerhuse hele året, men tværtimod tillad, at der blev bygget større huse, mener formand for foreningen Skæring Strandby Willy Bregnhøj (Foto: Axel SchŸtt © Scanpix)

I en forstad til Aarhus bliver sommerhusene nu til parcelhuse.

Det sker efter, at mange husejere i flere år har boet ulovligt i fritidshusene hele året.

Mandag aften stemte 75 procent af de godt tusind sommerhusejere så ja til at omdanne Skæring Strand fra fritidsområde til byzone.

Det betyder, at det bliver muligt at bygge tættere og bo i husene, lovligt, hele året.

Fra sommerhusområde til byzone
  • 75,7 procent af de 1.100 grundejere har stemt ja.
  • 17,8 procent stemte nej.
  • 6 procent har ikke stemt.

Mange beboere har boet ulovligt i sommerhusområdet i årevis, men kommunen ikke har gjort noget for at stoppe dem, siger formand for foreningen Skæring Strandby Willy Bregnhøj, der har kæmpet for at få området gjort til byzone.

- Kommunen har tilladt at bygge kæmpe huse i forhold til, hvad man måtte. De har tilladt, at der bliver hentet affald hver 14. dag, de har udbygget skolen og sørget for busser og alverdens ting. Så fristes folk da til at bo her, når der ikke sker noget ved at blive, siger han.

Det er derfor helt naturligt, at Aarhus Kommune omdanner sommerhusområdet til byzoneområde, mener professor ved Københavns Universitet Peter Pagh.

- Hvis man ikke kan håndhæve loven, så er det eneste fornuftige at sørge for, at vi ikke har en tilstand, som er formel ulovlig. Her får man planerne til at svare til virkeligheden, fordi man synes, at det er den mest fornuftige løsning, siger han.

I 1971 besluttede Storaarhus at sætte en stopper for helårsbeoerne ved Skæring Strand. I 1977 sendte DR en orientering om sagen.

Minder om Bilka-sagen fra Horsens

Byrådsmedlem i Aarhus Gert Bjerregaard fra Venstre mener også, at de ulovlige ophold har været så omfattende, at der ikke var nogen vej tilbage.

- Mange familier bor lokalt i dag og benytter den lokale skole i Skæring. Vi har lyttet til borgerne, og det har været et stærkt ønske gennem 15 år, og nu er det endelig lykkes, siger han.

Det er faktisk ikke så usædvanligt, at myndighederne bliver nødt til at gøre noget ulovligt lovligt. Tænk bare på Bilka-sagen fra Horsens tilbage i starten af nullerne. Her havde kommunen givet en tilladelse til at indrette Bilka, men det blev underkendt af Højesteret.

- Bilka stod der, og det var ulovligt. Der var to muligheder. Enten kunne man rive møget ned, eller også kunne man vedtage en ændring af plangrundlaget, så det blev lovliggjort bagefter, hvilket man gjorde, siger Peter Pagh.

Nabokommuner afviser ikke at gøre samme tiltag

I nabokommunerne Syddjurs og Odder ser borgmestrene ikke umiddelbart deres sommerhusområder blive til by, men borgmester i Odder Kommune Uffe Jensen (V) er ikke totalt afvisende.

- Man skal aldrig lukke nogle døre, men der er ingen aktuelle planer om det i Odder Kommune. Vi er mange år ude i fremtiden fordi Saxild-området, som det naturligt vil være, ligger så langt fra Odder by, at det på ingen måde er vokset sammen, siger han.

Borgmester i Syddjurs Kommune, Claus Wistoft fra Venstre, er heller ikke helt afvisende.

- Jeg ser ikke situationen komme, fordi den nye planlov gør det lettere at komme til at bo i sit sommerhus hele året, men kommer vi i den aktuelle situation, vil vi selvfølgelig overveje det, siger han.

I juli blev det muligt at gøre sommerhusområder til byzone

  • En ændring af planloven har givet landets kommuner mulighed for at ansøge staten om at gøre sommerhusområder til byzoner.
  • Ændringen trådte i kraft 15. juli 2017.
  • En ændring af området kræver, at mindst 75 procent af grundejerne i området stemmer ja.
  • Aarhus Kommune skal nu ansøge Erhvervsministeriet om at ændre Skæringområdets status.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.