Efter chefrokader og medarbejderkritik: Region Midtjyllands direktør fratræder

Alvorlige udfordringer, både ledelsesmæssigt og i samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere, er årsagen, siger regionsformand.

- Alvorlige udfordringer – ledelsesmæssigt og i samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere - er grunden til, at Region Midtjyllands direktør, Jacob Stengaard Madsen er fratrådt. Det siger regionsrådets formand, Anders Kühnau (S) .(ARKIVFOTO) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Region Midtjylland skal have ny direktør. Jacob Stengaard Madsen fratræder med øjeblikkelig virkning.

Det sker i kølvandet på den ballade, der er opstået efter to hospitalschefer fratrådte. Hospitaldirektør Lars Dahl Pedersen og sygeplejefaglig direktør Tove Kristensen fra Hospitalsenhed Midt fratrådte efter kritik af Region Midtjyllands spareplan.

Dengang sagde Jacob Stengaard Madsen til DR, at de to blev tilbudt en fratrædelsesaftale, som de accepterede.

- Hvis ikke de havde taget imod aftalen, havde vi nok gjort noget andet, sagde han.

Den situation førte til, at medarbejderne afbrød samarbejdet med regionsledelsen i det regionale MED-udvalg i protest. Og til skarp kritik fra de to regionsrådsmedlemmer Jørgen Winther og Ulrich Fredberg fra Venstre, der regulært har udtrykt mistillid til den nu fratrådte regionsdirektør.

De mener, at farvellet til de to hospitalschefer skyldtes, at de har været kritiske over for de spareplaner, der især har ramt Hospitalsenhed Midt.

Problemer i kølvand på cheffyringer

Men det er altså ikke fratrædelsen af de to hospitalschefer, der nu også fører til et farvel til regionsdirektøren, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

- Men i kølvandet har der vist sig nogle ganske alvorlige udfordringer – ledelsesmæssigt og i samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Region Midtjylland. Det har vist sig særligt tydeligt i kølvandet på den sag. Men selve personalesagen har ikke noget med det at gøre. Vi har i forretningsudvalget modtaget en orientering om sagen, og den har vi enstemmigt taget til efterretning, siger Anders Kühnau.

Regionsdirektørens fratrædelse glæder et af de mest kritiske regionsrådsmedlemmer, Ulrich Fredberg fra Venstre, der selv er overlæge på Silkeborg Sygehus, der hører under Hospitalsenhed Midt.

- Det kunne ikke være anderledes, mener jeg, siger han.

"Medarbejderne føler sig utrygge"

- I øjeblikket er det sådan, at medarbejderne på alle niveauer føler sig utrygge. Jeg vil sige, at jeg er overrasket over, at man ikke har reageret før med de massive advarsler, der er kommet fra stort set samtlige medarbejdere, siger Ulrich Fredberg.

Han peger på kritik fra repræsentanter for medarbejderne i samarbejdsorganer, overlægerådet på de store sygehuse, den tidligere formand for overlægeforeningen og formanden for de yngre læger i Danmark.

Sygeplejerske Anja Laursen er næstformand i Region Midtjyllands MED-udvalg, der altså udvandrede efter hospitalschefernes farvel.

- Jeg er glad for, at regionsrådet har lyttet og taget det alvorligt, at vi skal have genoprettet samarbejdet mellem medarbejdere og ledelse og mellem regionsrådet og medarbejderne. Det sætter jeg stor pris på. Den konkrete fratrædelse tænker jeg er regionsrådets beslutning, så den tager jeg til efterretning, siger hun.

Du mener, at det længe har været et problem at risikere at blive fyret, hvis man ytrer sig. Er du tryg ved, at Stengaard skal ud og en anden ind?

- Det er i al fald den usikkerhed og utryghed, der har været mellem ledelsessystemet og medarbejdersystemet gennem nogen tid. Ved man overhovedet, om man må udtale sig eller ej..? Og det bliver forhåbentlig bedre med det fremtidige samarbejde. Det er jeg slet ikke i tvivl om, og Anders Kühnau har sat sig i spidsen for, at det skal vi have genoprettet, siger Anja Laursen.

- Det er vigtigt for patienter og borgere og naturligvis også for personalet, at man kan komme med faglige input. Det tror jeg er afgørende vigtigt, for ellers er der intet, der nytter noget.

Koncerndirektør Christian Boel bliver konstitueret som regionsdirektør med forbehold for regionsrådets godkendelse.