Efter dagens møde: Stadig ingen dato for åbning af Aarhus Letbane

Vicedirektøren i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen mener, at det kan blive i næste uge eller uge 51.

Den storstilede premiere på Aarhus Letbane blev aflyst 23. september med kort varsel, da Trafikstyrelsen meddelte, at man ikke kunne sikkerhedsgodkendte letbanen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

På et møde i dag skulle Aarhus Letbanes ledelse have at vide fra Trafikstyrelsen, om togene får lov til at køre med passagerer i næste uge.

Men efter mødet kan der stadig ikke sættes en dato for, hvornår letbanen kan tages i brug.

Vicedirektøren i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, Kåre Clemmensen, mener, at det kan blive i næste uge eller uge 51, men intet er fastsat endnu.

- Vi har haft et rigtig godt møde og fået afklaret en rækkeudeståender, men der er stadig arbejde at gøre, og inden det er slut, kan jeg ikke sige noget om den endelige godkendelse, siger han.

Han forventer, at godkendelsen er lige om hjørnet.

- Jeg synes, at arbejdet skrider så godt fremad, at hvis de leverer i den standard, som vi forventer, så kan man komme ud og kører i slutningen af næste uge eller et par dage inde i uge 51, siger han.

Han kan dog ikke garantere, at Aarhus Letbane kører på denne side af nytår.

- Jeg siger ikke, at den er farlig at køre med, men de har ikke kunne overbevise os om, at de har styr på sikkerheden, men jeg er tæt på at blive overbevist, siger Kåre Clemmensen.

Han tror, at letbanen har været for optimistisk med åbningstidspunktet i forhold til de ressourcer, de har brugt på det sikkerhedsmateriale, som skal laves.

- Det er ret omfattende, og vi har fået det ret sent i processen. Det er almindeligt, at det ikke er klart i første hug, men tilbageløbet har nok taget mere tid, end letbanen havde forestillet sig, siger han.

Region Midtjylland ejer Aarhus Letbane sammen med Aarhus Kommune og har tidligere kritiseret Trafikstyrelse for at chikanere letbanen med bureaukratiske krumspring.

Alt imens har letbanen kørt rundt som tomme spøgelsestog på de aarhusianske veje i månedsvis.

Parterne fik talt ud for et par uger siden, men regionsrådsformand Bent Hansen er stadig ikke imponeret af styrelsens kommunikation.

- Jeg er stadig ærgerlig over, at vi ikke har haft en mere dialogpræget proces, hvor man ringer, når der er et problem i stedet for at have skriftlig udveksling af synspunkter, som har taget tid, tid, tid, siger han.

Siden er letbanens operatør Keolis blevet sikkerhedsgodkendt for et par dage siden.

Banens informationschef Jens Velling ville før mødet intet sige om en forventet startdato, men regionens formand var før mødet næsten sikker på, at det bliver i næste uge altså uge 50.

- Over 90 procent og jeg vil blive dybt, dybt forundret, hvis den ikke kommer ud at køre. Der er nogle mere tekniske forhold tilbage, og det må være til at overkomme, siger Bent Hansen.