Efter drab på bosteder: Uberegnelige psykiske syge skal tilbage på hospitalerne

150 nye sengepladser på de psykiatriske afdelinger skal forhindre flere drab på de kommunale bosteder.

Et drab på bostedet Lindegården i Roskilde satte for alvor gang i den politiske debat om mere sikre forhold for ansatte og beboere i psykiatrien. Her blev en 57-årig kvindelig ansat på knivdræbt af en beboer, og drabet var det femte på den type bosteder på fire år. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

Efter fem drab på fire år på forskellige kommunale bosteder over hele landet skal farlige og uberegnelige psykisk syge nu tilbage på sygehusene.

Folketinget har besluttet at oprette i alt 150 nye sengepladser på de psykiatriske afdelinger til de krævende patienter.

Region Midtjylland får 32 pladser på de psykiatriske afdelinger i Risskov og Viborg.

Målet er at forhindre flere drab på bostederne, siger koncerndirektør i Region Midtjylland Christian Boel.

- Det er en mindre gruppe af særligt udsatte patienter, som både har svære psykiske lidelser og udadreagerende adfærd. Det er også patienter, som ofte har et misbrug og dom til behandling, så de har meget komplekse problemstillinger, siger han.

Patienterne skal være på sygehusene i tre til seks måneder, så der er mere styr på deres helbred, inden de bliver udskrevet.

- Dermed kan vi også nedbringe antallet af voldsepisoder og konflikter og skabe bedre sikkerhed for andre patienter ved at lave en intensiv indsats, siger Christian Boel.

1. februar skal de første syv patienter tilbydes en plads på afdeling P på psykiatrisk hospital i Risskov, og de får dobbelt så god bemanding som almindelige psykiatriske patienter.

Derfor skal afdelingen nu ansætte 28 nye medarbejdere, fortæller Peter Møller Andersen, overlæge på afdeling P.

- Det kræver, at man er meget god til konflikthåndtering og nedbringelse af tvang. Det kræver helt sikkert et erfarent plejepersonale, siger han.

Ud over at være bedre bemandet end de kommunale bosteder, så kan de psykiatriske afdelinger også bruge tvang over for patienterne.

- Hvis det bliver nødvendigt, kan man give beroligende medicin, tvangsbehandle eller bæltefiksere, men patienterne skal jo indlægges frivilligt i tilbuddet, siger Peter Møller Andersen.