Efter flere års mangel på læger i psykiatrien: Alex er lyset i mørket

Flere medicinstuderende i Region Midtjylland vælger et speciale inden for psykiatrien til.

Alex Erichsen synes, de psykiatriske patienter har nogle andre og spændende historier, end dem man møder i andre specialer. (© Dr Østjylland)

Efter flere år med nødråb om ubesatte stillinger i psykiatrien i hele landet, er der grund til forsigtig optimisme.

For nu begynder medicinstuderende nemlig så småt at vælge uddannelsen som psykiater til.

Blandt andre Alex Erichsen, som er yngre læge fra medicinstudiet i Aarhus, og blev forelsket i specialet, da han første gang stiftede bekendtskab med det under studiet.

- Det var bare nogle helt andre patienter, og de havde nogle spændende historier, fortæller han.

Selvom der stadig mangler psykiatere til en fjerdedel af stillingerne i Region Midtjylland, viser nye tal fra regionen, at udviklingen er ved at vende.

For tre år siden valgte kun tre lægestuderende at tage et psykiaterspeciale, selvom der var slået 13 stillinger op.

Men i efteråret så det mere positivt ud, for der fik regionen besat 11 af 16 stillinger.

Ifølge Alex Erichsen har psykiatrien lidt under manglende prestige og fordomme om dårligt arbejdsmiljø og udadreagerende patienter.

- Det er et højtråbende fåtal af situationer, der kommer til at fylde i hovedet på folk. Og der kan da også godt være en patient, der er meget højtråbende, men så trækker man sig og lader dem få lidt fred, og når man så kommer tilbage en halv time senere, er de tit faldet lidt ned.

Psykiatrien har lagt sig i selen for at gøre sig attraktiv

Regionens nyeste opgørelse viser, at afdelingerne siden 2014 har manglet psykiatere til en fjerdedel af de opslåede stillinger. Sidste år var 36 psykiaterstillinger således ubesatte.

Det skyldes mange års økonomisk underernæring og dårligt arbejdsmiljø, mener formanden for landsforeningen for psykisk sundhed, SIND, Knud Kristensen.

- Det har i hele landet været svært at tiltrække unge til at søge ind i psykiatrien. Men udover det har man haft en periode – især ved det gamle psykiatriske hospital i Risskov – hvor arbejdsmiljøet har været rigtig dårligt. Hvor man også så, at ældre læger søgte andre steder hen eller gik tidligt på pension, siger han.

På et år mistede det gamle psykiatriske hospital i Risskov nemlig ni overlæger, og allerede tilbage i december 2016 skrev tillidsrepræsentanter for faggrupperne på hospitalet et nødråb i et brev til den daværende regionsrådsformand Bent Hansen (S).

Derfor har psykiatrien lagt sig særligt i selen for at prøve at give de medicinstuderende et mere positivt syn på arbejdet i psykiatrien, siger lægefaglig direktør i Psykiatri og Social i Region Midtjylland Phoung Reisinia.

Hun fortæller, at man blandt andet laver sommerskole for medicinstuderende, hvor de kan få mere føling med hverdagen på en psykiatrisk afdeling, og man tilbyder dem job som lægevikarer.

- Vi har også sørget for, at de medicinstuderende får et godt klinikophold og får lov til at lave de spændende ting inden for vores speciale, selvom der er rigtig travlt, siger hun.

Alex Erichsen fik netop øjnene op for psykiatrien, da han var i et praktikforløb på en psykiatrisk afdeling.

- Under studiet er vi blevet bombarderet med alt det somatiske, så det er blevet "det normale", og psykiatrien er stadig det mere spændende, vi kun hører lidt om på studiet, siger han.

Jette Madsen er også en af dem, der er ved at uddanne sig til psykiater. Hun er længere i forløbet end Alex Erichsen og arbejder lige nu på Aarhus Universitetshospitals Afdeling for Depression og Angst, inden hun til sommer kan kalde sig for psykiater.

Hun kan mærke, at initiativerne virker, og at der efterhånden er en mere positiv stemning over for at komme ud i psykiatrien.

- Der er mange, der ikke afviser specialet længere, og mange, der viser interesse, siger hun.

Alex Erichsen oplever, at der er kommet mere fokus på psykiatrien og forholdene på afdelingerne, og han tror, det er med til, at flere føler et medansvar for at få dækket det behov, der er for flere læger.

- Det er noget, der efterhånden er begyndt at blive sagt højt - og har været meget i medierne. Det fyldte også meget ved sidste regionsrådsvalg, siger han.

Det tager i alt 12 år at blive psykiater.Opdateret 24/02/2020 09:04: Navne- og titelfejl korrigeret.