Efter landsbypris: Babyboom i den døende landsby

Nørager på Djursland fik vendt udviklingen, efter den blev kåret som årets landsby.

Nørager summer af liv. En landsbypris hjalp. (Foto: PRIVATFOTO)

Feldballe på Djursland har netop vundet Region Midtjyllands titel som Årets Landsby. En pris, der giver små landsbyer et boost - pengene gør nemlig gavn, og titlen giver ekstra kræfter til at gøre noget godt.

Det er erfaringerne blandt tidligere modtagere af regionens landsbypris.

I 2013 kunne Nørager i Norddjurs Kommune kalde sig årets landsby, og hæderen og den medfølgende pengepræmie på 150.000 kroner gav byen mod på at bekæmpe affolkningen og lave nye initiativer. Det fortæller en af de lokale ildsjæle, Gert Johnsen.

- Det giver gåpåmod for en masse frivillige. Vi har skabt en multihal, vi kunne indvie i 2014. Vores forsamlingshus er renoveret for en halv million kroner, og vi satser på byggegrunde og erhvervsbyggeri, siger Gert Johnsen.

12 babyer på vej

Nørager fik landsbyprisen blandt andet, fordi de havde succes med at få folk til at flytte til den lille by, og siden er befolkningen vokset yderligere.

- 12 nye er på vej i år 2016. Det er fantastisk. Og når jeg siger nye, så er det nyfødte i sådan et lille lokalområde, siger Gert Johnsen.

Endelave By var blandt de første modtagere af regionens landsbypris i 2011. Her kæmper man stadig med at skaffe tilflyttere og med ø-samfundets udfordringer.

Men landsbyprisen gav medvind, fortæller næstformanden for beboerforeningen, Jens Laurits Olsen.

- Det var et klap på skulderen over, at det går godt på øen. Det var optur for os, i hvert fald et stykke tid efter, siger Jens Laurits Olsen.