Efter tv-afsløringer: Borgmester fremlægger ti punkter mod parallelsamfund

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) vil gøre op med vold, dobbelte retssystemer og snyd.

Jacob Bundsgaard (S) vil have Folketinget til at tage stilling til ti punkter, der skal modvirke manglende integration og parallelsamfund (arkivfoto).

Den aarhusianske borgmester Jacob Bundsgaard (S) vil nu gøre op med parallelsamfundet én gang for alle.

Det kommer i kølvandet på de afsløringer, der er kommet frem i TV 2's dokumentarserie Moskeerne bag sløret, hvor imamer i blandt andet Aarhus underviser i sharialoven og opfordrer moskégængere til at slå deres børn, hvis de ikke beder.

For nyligt trak borgmesteren støtten til en ny stormoské i Aarhus tilbage, og nu fortsætter han altså med en tipunktsplan, der skal modvirke vold, overgreb og manglende frihed. Planen er sendt til Folketinget, der skal tage stilling til den.

Eksempelvis ønsker han, at der skal eksistere et exit-program, der kan hjælpe folk, der på den ene eller anden måde føler sig undertrykt. Det kan være tvangsægteskab eller vold.

Han vil også have indført en imam-certificering og uddannelse af prædikanter, så imamer ikke kan handle og rådgive i strid med den danske lovgivning.

- Vi har brug for en forbedret indsats på nogle områder, og på andre har vi behov for, at regeringen og Folketinget kommer på banen og hjælper os med de udfordringer, vi har, siger borgmesteren.

Han vil også have de moderater muslimer på banen. Det bakker Maher Tata op om. Han er vejleder og aktiv i beboerhuset i Gellerupparken.

- De fleste er imod fundamentalister. Vi er alle under den danske lovgivning og har ingen lov, der er over den danske lov, siger han.

De ti punkter

 1. Exit-programmer
  Der skal være en vej ud af ekstremistiske miljøer og grupper. Kommune og myndigheder skal kunne hjælpe personer, der flygter fra vold, tvangsægteskab eller anden form for undertrykkelse.
 2. Imam-certificering
  Borgmesteren vil have regeringen og Folketinget til at indføre en uddannelse af alle, der prædiker i Danmark – uanset religion. På den måde vil han modvirke, at imamer eller andre kan prædike noget, der strider mod de danske love.
 3. Fokus på kvinders rettigheder
  Kvindeforeninger skal understøttes, så kvinder i højere grad bliver klar over deres rettigheder, frihed og ligeværd.
 4. Børn skal deltage i skole og fritidsaktiviteter
  Rollemodeller og frivillige skal i højere grad sørge for, at børn integreres i uddannelses- og fritidslivet.
 5. Tilsyn med skoler
  Borgmesteren vil have regeringen og Folketinget laver en ny ramme for at føre opsyn med privatskoler.
 6. Elevsammensætningen skal ændres på gymnasierne
  Tosprogede elever skal fordeles bedre på gymnasierne, så de bliver bedre integreret.
 7. Et opgør med dobbelte retssystemer
  Al kriminalitet skal meldes til politiet. I den forbindelse mener borgmesteren, at de kommunale medarbejdere i de udsatte boligområder har en central rolle for at udbrede kendskabet og skabe et positivt billede af politiet.
 8. Afklaring og opfølgning på snyd
  Desuden ønsker borgmesteren, at kommunen bliver bedre til at følge op på og afklare, hvorvidt der bliver snydt for at få sociale ydelser og for sat en stopper for det.
 9. Undersøgelse af aktiviteter
  Borgmesteren vil desuden undersøge systematisk, hvilke aktiviteter der foregår i de kommunale bygninger. Han efterlyser samtidig klarere regler fra regeringen og Folketinget for, hvad der må gives støtte til.
 10. Fælles rammer for bedre integration
  Der skal skabes en ny og bedre dialogramme mellem myndigheder og minoriteter, mener borgmesteren.

Med en 10-punktsplan vil borgmesteren i Aarhus, Denmark, Jacob Bundsgaard, komme parallelsamfund til livs. Hvad mener du om planen?

Opslået af DR P4 Østjylland på 7. marts 2016

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.