Efterskoleelever vil have dig til at tage stilling: - Organdonation kan virkelig gøre en forskel

Fire piger fra Aarhus går på gaden for at sætte fokus på organdonation.

16-årige Ida Marie Juul (tv.) og 17-årige Astrid Juul Petersen (th.) er to af de fire elever fra Aarhus Efterskole, der vil sætte fokus på organdonation. (Foto: Mads Holst © Dr Østjylland)

Organdonation er et emne, der kan være svært at tale om.

Derfor har fire piger fra Aarhus Efterskole sat sig et mål om at skabe fokus på organdonation og få flere til at tage aktiv stilling emnet.

Nanna, Kaisa, Ida og Astrid går på en projektorienteret 10. klasseslinje og har i fem uger fordybet sig i organdonation.

- Målet er at få flere til at melde sig som organdonor. For eksempel døde der sidste år 29, som var på venteliste, og det er alt for mange, når én donor kan redde syv. Så det kan virkelig gøre en forskel, mener 17-årige Astrid Juul Petersen.

Der er knap 1 million danskere, der aktivt har tilmeldt sig donorregistret, viser den seneste opgørelse fra 2016.

Selvom pigerne håber, at endnu flere vil melde sig, så ved de godt, det kan være en svær beslutning.

- Det er selvfølgelig svært. Man kan næsten selv komme i tvivl om, om man skal være organdonor, men det vil vi jo gerne, fordi det kan redde liv, siger 16-årige Ida Marie Juul.

Undervejs i projektet har pigerne talt med sygeplejersker fra Region Midtjylland og patienter, der har fået transplanteret organer.

En af dem, der har hjulpet de fire piger, er intensivsygeplejerske Dorthe Helene Jensen fra Dansk Center For Organdonation. Ifølge hende hjælper de unges projekt med til, at flere afgør, om de vil være organdonor eller ej.

- Alene det at få talt om organdonation er enormt vigtigt, siger hun.

Går på gaden

Torsdag den 1. juni laver pigerne en begivenhed på strøget i Aarhus, hvor de deler armbånd, balloner og nøgleringe ud. Derudover har de også nogle svineorganer med, som skal fange aarhusianernes opmærksomhed.

-Vi har fået fat i et par lunger og et hjerte, som vi så skal ned på gågaden og puste op. Det skulle gerne symbolisere, at vi giver livet videre til hinanden og hjælper med at holde hinanden i gang, siger Astrid Juul Petersen.

Pigerne må selv vente, til de bliver 18 år, før de kan tilmelde sig donorregistret.