Eksamen hjemme i stuen fik ikke flere til at dumpe: Benjamin blev tandlæge i underbukser

Trods nedlukning bestod lige mange som normalt på Aarhus Universitet og Via University College.

Benjamin Harter tog sin afsluttende tandlægeeksamen i sit eget hjem, og han nød den afslappede atmosfære. - Det foregik under rolige omstændigheder i min stue, mens jeg sad i underbukser. Så kunne jeg få en god kop kaffe og tulre lidt, inden jeg skulle i gang, siger han. (Foto: PRIVATFOTO)

Stole skramler, slikposer knirker, dybe suk og en hosten i det fjerne.

De fleste, der har været til skriftlig eksamen, kan sikkert huske lydene. Men i år lød det ikke sådan.

For langt størstedelen af studerende på de videregående uddannelser var nødt til at gennemføre de skriftlige eksamener derhjemme på grund af corona.

Og det er gået overraskende godt, er meldingen fra Aarhus Universitet og Via University College i Region Midtjylland. Faktisk har lige så mange bestået som normalt.

Mange af de mundtlige eksamener foregik også online, så den studerende sad derhjemme, mens undervisere og censorer sad andre steder.

Benjamin Harter syntes, det var en god oplevelse, da han tog sin afsluttende eksamen på Aarhus Tandlægeskole hjemmefra.

Han nød den afslappede atmosfære i sin egen bolig undervejs. Faktisk var den særdeles afslappet.

- Det foregik under rolige omstændigheder i min stue, mens jeg sad i underbukser. Så kunne jeg få en god kop kaffe og tulre lidt, inden jeg skulle i gang.

Benjamin Harter kunne godt stramme sig an til at levere sit bedste, selvom der ikke sad andre studerende omkring ham.

- Jeg vidste jo godt, at det var en eksamen. Når man sidder i en kæmpestor sportshal, så er det en anden og mere nervøs fornemmelse, end når man sidder i rolige rammer derhjemme. Presset er et helt andet, siger han.

Camilla Bruun, der læser jura på Aarhus Universitet, oplevede det helt omvendt. Hun var til to lange skriftlige eksamener i formueret hjemmefra.

Camilla Bruun læser jura og tog to store eksamener i formueret hjemmefra. Det er ikke optimalt, synes hun. (© PRIVATFOTO)

- Personligt synes jeg ikke, det var særlig sjovt. Jeg kan godt lide at møde op og komme i den rigtige stemning, når jeg skal til eksamen. Det betyder rigtigt meget for mig. Og selve det at læse op til eksamen hjemmefra - uden at kunne op på uni - var lidt udfordrende.

Delte meninger om hjemmeeksamen

Katrine Faurholt, der også læser jura, er enig.

- Jeg var træt af det. Det var ikke en optimal eksamensform, siger hun.

- Det var en speciel situation, og det handlede om ikke at lade sig forstyrre af andre ting herhjemme i fem timer.

Overraskende resultat

Trods den helt usædvanlige optakt er det samlede eksamensresultat for forårssemesteret på Aarhus Universitet faktisk helt som det plejer, fortæller vicedirektør for uddannelse Kristian Thorn.

- Efter et meget specielt forår, hvor vi så at sige tvangsdigitaliserede alle uddannelser, så er det lidt overraskende, at de studerende har klaret sig så godt, som de har, siger Kristian Thorn.

Beståelsesprocenten er den samme, og det er antallet af klager og dispensationsansøgninger også.

Også de studerende på Via University College har opnået et eksamensresultat på linje med tidligere år.

Det er flot, at de studerende har opnået samme eksamensresultat i det første kaotiske coronasemester som tidligere år.

Sådan lyder det fra Camilla Thorgaard, der er områdechef for de videregående uddannelser på Danmarks Evalueringsinstitut, der også peger på, at de, der læser på universitetet, måske har klaret sig bedre end andre studerende.

Uni-studerende vant til selvstudie

- Det er vigtigt at huske på, at universitetsstuderende er en stærk flok. De kommer med et højt fagligt niveau fra gymnasiet, og de er i høj grad også vant til at studere på egen hånd, siger hun.

- Der bliver det spændende at se, hvordan det går for studerende på andre videregående uddannelser. Om de i samme grad har været i stand til at vænne sig til den nye situation.

Evalueringsinstituttet undersøger løbende frafald, studieintensitet og de studerendes oplevelser af at studere, men ikke specifikt eksamener. Derfor håber de at kunne bidrage med undersøgelser af, hvordan de studerende har oplevet tiden under corona-nedlukningen.

På den baggrund er Camilla Thorgaard spændt på, om de positive eksamensresultater holder for alle.

- Jeg hører, at der har været andre udfordringer på andre typer af uddannelser. Der kommer flere studerende ind med et lidt lavere fagligt niveau, og de har måske et større behov for at have klasseundervisning, at være sammen med andre studerende og møde underviserne. Det bliver spændende at se, hvordan de har oplevet den periode, siger hun.

Vanskelige vilkår

Studerende på Via University College har altså i lighed med Aarhus Universitet klaret eksamen lige så godt som tidligere år. Og det på trods af en kaotisk optakt med hjemmeundervisning på grund af corona, fortæller prorektor Gitte Sommer Harrits.

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at vi har været lidt nervøse for, hvordan det ville gå. For det har været vanskelige vilkår. Derfor er vi også rigtig glade for, at det er landet sådan her, siger hun.

Mange studerende har givet udtryk for, at det har været svært og hårdt. Men det lykkedes alligevel at komme ud med et godt slutresultat.

- Jeg tror, det er et udtryk for, at både vores undervisere og studerende har gjort en kæmpe indsats for at få det til at fungere nogenlunde, trods meget vanskelige vilkår. Til allersidst fik vi også lov til at gennemføre nogle former for laboratorie- og simulationsundervisning op mod eksamen.

Nemt at snyde?

Men inviterer en hjemmeeksamen ikke nærmest til snyd? Hvis man for eksempel kunne have en juraekspert ved sin side under prøven.

Det frister overhovedet ikke, siger Camilla Bruun.

- Det har da helt sikkert været muligt at snyde i forhold til at sidde på universitetet, hvor nogen holder øje med én. Men med sådan en stor eksamen tør man ikke risikere at blive taget i snyd, forsikrer hun.

Og den nyuddannede tandlæge, Benjamin Harter, kan sagtens se fordele ved online-eksamener.

- Jeg ved, at mange får stress og eksamensangst til en traditionel eksamen, så jeg tror også, at nogen har haft gavn af den her måde at gå til eksamen på.

OPDATERET 23/09/2020 13:10: Oprindeligt fremgik det fejlagtigt, at Danmarks Evalueringsinstitut ville undersøge udviklingen i de studerendes eksamensresultater. Det er de studerendes trivsel og indsats, instituttet har fokus på.

Facebook
Twitter