Ekspert advarer: Flytte-bonus kan blive dyr for beboere på kontanthjælp

Beboere i Skovgårdsparken skal tage sagsbehandler og Skat i ed, hvis de tager imod flyttebonus, mener lektor i socialret.

At sige ja til 50.000 kroner i flyttebonus kan det blive et dyrt tilbud for beboere i Skovgårdsparken, hvis de er på kontanthjælp. Det frygter lektor i socialret Eva Naur Jensen. (© DR Nyheder)

Et tilbud om 50.000 kroner i flyttehjælp kan vise sig at give bagslag, hvis man er kontanthjælpsmodtager og accepterer tilbuddet fra Brabrand Boligforening.

Det er beboere i Skovgårdsparken, der får kontanthjælp eller andre overførselsindkomster, der har fået det kontroversielle tilbud om en økonomisk bonus for at flytte.

Målet er at få fjernet ghettoprædikatet fra Skovgårdsparken i det vestlige Aarhus, så boligforeningen kan undgå ghettopakkens krav om at rive lejeboliger ned. Det er nemlig kravet, hvis der i en årrække er mere end 40 procent af beboerne, som modtager overførselsindkomster.

19 har meldt sig som interesserede i at høre mere om flyttebeløbet.

Men lektor i socialret på Aarhus Universitet Eva Naur Jensen advarer om, at flyttepengene kan blive inddraget igen, hvad man er på kontanthjælp.

- For det første ville jeg være betænkelig ved risikoen for at skulle betale skat af beløbet. For det andet ville jeg være betænkelig, fordi man som kontanthjælpsmodtager bliver modregnet (i overførselsindkomsten, red.), hvis man er kommet til penge eller har en større formue, siger hun.

Der findes dog undtagelser som for eksempel at få hjælp til at flytte til en billigere bolig. Men det er tvivlsomt, om det er gældende her.

- Hvis man i forvejen bor i en glimrende og billig bolig, der opfylder de behov, man har, så er det jo ikke nødvendigt at flytte for at skaffe sig en mere hensigtsmæssig bolig, siger hun.

- Hvis det var mig, ville jeg i hvert fald tage min sagsbehandler i ed. Og jeg ville nok også kontakte skattevæsenet for at finde ud af, om det var noget, jeg skulle betale skat af.

Skatteforvaltningen har tavshedspligt og kan derfor ikke udtale sig om konkrete sager men oplyser i et skriftligt svar til DR Østjylland, at der som udgangspunkt ikke skal betales skat af flyttehjælp:

"Skattestyrelsen forstår begrebet ”flyttehjælp” sådan, at det er en erstatning for opgivelse af et privat lejemål. En erstatning bedømmes som udgangspunkt skatteretligt som den indtægt, den udgift eller det aktiv, erstatningen træder i stedet for. Et engangsvederlag for opgivelse af et privat lejemål er som udgangspunkt skattefrit," skriver de i deres svar.

Direktør håber på sund fornuft

Direktøren i Brabrand Boligforening, Keld Laursen, fortæller, at man ikke har været i dialog med Skat endnu om reglerne på området.

- Det skulle ikke undre mig, om der er en bureaukratisk bestemmelse et sted i lovgivningen, men det må vi jo kigge dybere ind i, siger Keld Laursen, der håber på, at sund fornuft vil få en chance.

- Hvis det ender med, at der skal nedrives boliger, så bliver nogle af de mennesker jo tvangsflyttet. Så er der ingen tvivl om, at de vil få en form for støtte til det. Så ville det jo være paradoksalt, hvis det er lovligt at modtage støtte, når der er tale om tvang – men ikke når det er frivilligt.

Han fortæller desuden, at man vil gennemgå hver enkelt ansøgers situation, før man giver flytte-bonussen.

- Når vi har de individuelle samtaler, så vil vi jo finde ud af hvilken konkret situation, den enkelte beboer er i, siger han.

I øjeblikket er 41,1 procent af beboerne i Skovgårdsparken på offentlig forsørgelse, og målet er at komme under 40 procent for at undgå at komme på ghettolisten. Ender boligområdet på listen, vil det betyde, at 60 procent af boligerne skal rives ned.

Skatteforvaltningens svar

  • "Skattestyrelsen forstår begrebet ”flyttehjælp” sådan, at det er en erstatning for opgivelse af et privat lejemål. En erstatning bedømmes som udgangspunkt skatteretligt som den indtægt, den udgift eller det aktiv, erstatningen træder i stedet for. Et engangsvederlag for opgivelse af et privat lejemål er som udgangspunkt skattefrit. Denne retsstilling er bekræftet i to afgørelser, TfS 1986, 136 LSR og SKM2007.52.SR, se også Den juridiske vejledning 2018-2, afsnit C.C.2.1.6 (link: https://skat.dk/skat.aspx?oId=2061412&chk=215444). ”

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk