Ekspert: Dansk vinproduktion på højde med tysk om 20-30 år

Klimaændringerne vil give nye muligheder for de danske vinbønder, mener professor i Agroøkologi.

Varmere vejr giver bedre vin og større økonomisk gevinst, forklarer Jørgen E. Olesen, som er professor ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)

Produktionen af dansk vin er på vej frem og om 20-30 år kan vi have en vinproduktion i Danmark, der minder om den, man har i Tyskland.

Det forudser Jørgen E. Olesen, der er professor ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

- Vi får noget klima der minder om det, de har i Nord- og Midttyskland, hvor der allerede laves en del vin nu. Det vil vi også få i Danmark i fremtiden, forklarer han.

Klimaændringerne vil give nye muligheder for de danske vinbønder, mener han.

- Vin kræver, at der er varme og lange somre, helst med en del sol. Det tegner det til, at vi får herhjemme. Hvis vi går 20-30 år frem i tiden, så tyder det på, at det bliver én grad varmere, end det vi har nu, og det kan vinen rigtig godt lide.

Varmere vejr giver bedre vin og større økonomisk gevinst ved at dyrke vinen.

- Når vi får et varmere klima, så er der flere druer, som kan bruges til at lave vin af, så man kan få en lidt større produktion. Dermed får vinproducenterne også en lidt større forretning ud af det.

Han mener i øvrigt, at det mest optimale sted for vinproduktion i Danmark er en sydvendt skråning i bakkerne på Fyn. Der er nemlig varmest i den sydlige del af Danmark og ved sydhavsøerne.

FacebookTwitter