Ekspert i hård kritik af region efter amputationer: 'Det er et ledelsesmæssigt svigt'

Ledelsen i Region Midtjylland burde have reageret på særligt én henvendelse om amputationer, mener lektor i sundhedsret. V varsler fyringer.

Aarhus Universitetshospital er et af de steder, hvor flere patienter muligvis har fået amputeret et ben, uden at det var nødvendigt. (Foto: © Ernst van norde, Ritzau Scanpix)

Den øverste ledelse i Region Midtjylland svigtede sit ansvar, da den ikke reagerede på særligt én henvendelse i forløbet om de mange amputationer, der muligvis kunne være undgået.

Så hård lyder kritikken nu fra lektor i sundhedsret Kent Kristensen fra Syddansk Universitet.

- Det er et ledelsesmæssigt svigt, at de ikke reagerede, siger han.

Henvendelsen kom fra Det Tværfaglige Specialeråd for Karkirurgi i Region Midtjylland, som er den øverste lægefaglige ekspertise på området.

Skandalesagen om amputationerne udspringer af en ny analyse lavet for Region Midtjylland, som viser, at man amputerer mange flere ben og underben i Region Midtjylland end i andre regioner, og at det muligvis kunne være undgået.

I kølvandet på en bekymret henvendelse fra blandt andre Dansk Selskab for Karkirurgi skriver Det Tværfaglige Specialeråd for Karkirurgi 3. juni 2019 til regionsledelsen, at antallet af benamputationer ”ligger væsentligt højere” i Region Midtjylland end i for eksempel Region Syddanmark.

Brevet er sendt i forbindelse med, at regionen vil lave en ny sundheds- og hospitalsplan.

I en ny redegørelse forklarer regionsledelsen, at brevet fra Det Tværfaglige Specialeråd for Karkirurgi ikke blev opfattet som en ”early warning” (tidlig advarsel, red.).

I stedet blev det set som en opfordring til med udarbejdelsen af den nye hospitals- og sundhedsplan ”at gentænke strukturen”, som det hedder i redegørelsen.

Men den forklaring fra regionsledelsen holder ikke, mener Kent Kristensen.

- Det burde være blevet opfattet som en early warning, fordi der gøres opmærksom på en markant afvigelse i antallet af benamputationer i Region Midtjylland. Det skal man tage alvorligt, siger han.

Ekspert: Kunne være grebet ind før

Specialerådene er tilknyttet hver enkelt region og er sammensat af speciallæger fra det pågældende speciale – i det her tilfælde karkirurgi. Til specialerådene er der også knyttet en lægefaglig direktør.

Med specialerådene ønsker man at sikre en kobling imellem den lægefaglig ekspertise og ledelsen i regionen, lyder det fra Kent Kristensen.

- Det betyder, at når man får de råd, man gør her, bør man være opmærksom. Det har man ikke været. Det peger i retning af, at man på et tidligere tidspunkt havde mulighed for at gribe ind og ændre den praksis, der var, hvis det var sådan, at man havde reageret på henvendelsen fra specialerådet, siger Kent Kristensen.

En ny uvildig undersøgelse skal nu kulegrave hele sagen om amputationer i Region Midtjylland.

Sagen om amputationerne begyndte at rulle, da en analyse lavet for Region Midtjylland viste, at man amputerer mange flere ben og underben i Region Midtjylland end i andre regioner.

Det betyder, at det ifølge analysen muligvis kunne være undgået at amputere 92 patienters ben og underben hvert år i Region Midtjylland.

I denne uge blev tallet dog korrigeret. Ifølge Region Midtjylland er det rigtige tal 47 årligt. Forklaringen er, at et af hospitalerne i regionen er talt med to gange.

Patientforeninger: Lamper burde blinke

Hos Danske Patienter, der er paraplyorganisation for danske patient- og pårørendeforeninger, mener direktør Morten Freil, at regionernes advarselslamper burde blinke, da de får henvendelsen fra Det Tværfaglige Specialeråd for Karkirurgi i Region Midtjylland.

- Når man ikke handler på sådanne oplysninger, risikerer lægerne at udsætte patienter for fejl og amputationer for hver dag, der går. Derfor skal man jo handle med det samme. Patienter kan ikke leve med, at man skal have det her ind i en sundhedsplan og arbejde med det længe, siger han.

  • Tage Andersen fik amputeret højre ben i 2019. Han og hustruen Anne Ehlers er chokeret over, at der måske er lavet amputationer i Region Midtjylland, der kunne være undgået. - Det var først, da jeg hørte om den her sag, at jeg tænkte, 'hold da op. Jeg må være en af dem. (Foto: © Gitte Hansen DR Østjylland, (c) DR)
  • Anne Ehlers mener ikke, det er en god ide, at de nu selv skal prøve at søge erstatning igennem Patienterstatningen. (Foto: © Gitte Hansen DR Østjylland, (c) DR)
1 / 2

Morten Freil betragter hele sagen om amputationerne i Region Midtjylland som "dybt, dybt alvorlig".

- Og det er i øvrigt uanset, om det drejer sig om 47 eller 92, der kan have fået amputeret et ben, uden det var nødvendigt. Det er alt, alt for mange. Det må ikke ske. Patienter har mistet førlighed og måske endda livet, fordi de har stået på en venteliste og ikke fået den nødvendige forebyggende behandling i tide, siger Morten Freil.

Konsekvenser fortsat uafklarede

Regionsrådet i Region Midtjylland er torsdag indkaldt til et ekstraordinært forretningsudvalgsmøde for at drøfte sagen om amputationerne.

Forud for mødet vil regionsrådsformand Anders Kühnau ikke sige noget om, hvilke konsekvenser sagen ifølge ham skal have.

Men han lægger klar afstand til regionsledelsens forklaring om henvendelsen fra Det Tværfaglige Specialeråd for Karkirurgi i Region Midtjylland.

- Henvendelsen kommer ganske vist som led i en høring af en sundhedsplan, men man får at vide, at der er udfordringer med kapaciteten og patientsikkerheden, fordi vi amputerer for mange i Region Midtjylland. Det bør man reagere på i ledelsessystemet, siger han.

Anders Kühnau siger, at han ikke har fået at vide, at flere blev amputeret i Region Midtjylland end i andre regioner. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Er ansvaret i sidste ende ikke dit?

- Det er regionsrådets ansvar at sikre, at kvaliteten i sundhedsvæsenet er i orden. Derfor skal vi have nogle ledelsesmæssige systemer, som sørger for at give informationer videre til os.

- I det her tilfælde har vi fået et samlet notat, og der fremgår ikke det her med manglende kapacitet og amputationer. Det er vigtigt for os som politikere at få, hvis vi skal handle på det, siger Anders Kühnau.

Venstres gruppeformand i regionsrådet, Anders G. Christensen, varsler forud for dagens forretningsudvalgsmøde, at der kan komme til at ske fyringer i regionen.

- Kent Kristensens udlægning bærer flere sten til stakken. Det er trist, at ledelsen ikke har tillagt de samarbejdspartnere, der henvender sig, større vægt. I min optik er der sket så store ledelsesmæssige svigt, at jeg har svært ved at se, at det ikke får konsekvenser, siger han.

DR Østjylland har forsøgt at få et interview med koncerndirektør i Region Midtjylland Ole Thomsen, men han har ikke ønsket at stille op.

Det ekstraordinære forretningsudvalgsmøde i Region Midtjylland begynder torsdag klokken 10.