Eksperter og politikere advarer mod havneboliger, hvor vinduer ikke kan åbnes

Men kravet skal sikre, at eksisterende virksomheder ikke presses ud, fordi nye beboere klager, siger Venstre.

Den nye planlov vil tillade boligbyggeri på havnen, selvom nabovirksomheder giver støj og lugt. Til gengæld skal beboerne leve med, at de ikke kan åbne vinduet eller få en altan. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

En lejlighed på havnen med udsigt og en beliggenhed tæt på byen lyder dejligt.

Men hvis der følger lugt og larm med placeringen, må vinduerne ikke kunne åbnes. Det er kravene i den ændring af planloven, som et stort flertal i Folketinget er på vej til at vedtage.

De nye regler skal give Aarhus og andre byer mulighed for at bygge højhuse ved havnen. Også dér, hvor der ligger virksomheder tæt på.

Men stribevis af eksperter advarer, fremgår det af et høringssvar til lovforslaget.

Det er en dårlig bolig, hvis man ikke kan åbne vinduet, siger direktør Ellen Højgaard Jensen fra Dansk Byplanlaboratorium.

- Fornemmelsen af at have friheden til at kunne åbne vinduerne er vigtig psykologisk, siger hun.

Og så er ventilationen i lejligheder uden mulighed for at åbne vinduerne følsom teknik, der kræver vedligeholdelse.

- Vi har eksempler på, at folk stopper sokker og alt muligt ind i ventilationsskakterne, fordi de ikke kan holde lyden ud. Det betyder så, at anlægget ikke fungerer optimalt, siger Ellen Højgaard Jensen.

Det er ikke kun fagfolk, der kritiserer, at høje huse bygges med vinduer, som ikke kan åbnes. Også aarhusianske politikere siger nej.

"Det er ikke en kvalitetsbolig"

Folketingets flertal vil ellers komme Aarhus i møde ved at ændre planloven, så der må bygges boliger tæt ved havnen.

Men det er en dårlig idé, når lovforslaget så kræver, at vinduerne ikke må kunne åbnes, mener den aarhusianske teknikrådmand Bünyamin Simsek fra Venstre.

- Boliger, hvor man ikke kan lukke vinduerne op eller uden altaner, er ikke kvalitetsboliger. Det er lejligheder, man godt kan bo i, men man får ikke meget livskvalitet i dem, siger han.

Bünyamin Simsek kalder det dog et skridt i den rigtige retning, når Folketinget med en ny planlov vil tillade boliger tæt ved havnen. Eksempelvis et nyt højhus på Frederiks Plads i Aarhus.

- Men vi ønsker kvalitetsboliger til familierne. Hvor de kan lukke vinduerne op, og hvor der er altaner, siger teknikrådmanden.

Når Folketingets politikere kræver vinduer, der ikke kan åbnes, er det for at forhindre, at beboere og virksomheder ryger i totterne på hinanden. Teknikrådmanden håber dog, at Folketinget vil ændre loven inden den endelige vedtagelse, så kommunerne kan få lov til at bestemme den slags selv.

Her får Bünyamin Simsek ikke opbakning fra sin partikollega på Christiansborg, Venstres planlov-ordfører Torsten Schack Pedersen.

- Da vi lavede planlovforslaget i 2016, var anbefalingen fra kloge folk, at vi alene skulle tillade kontorbyggeri. Men så kom der et ønske fra blandt andre Aarhus og Esbjerg om at tillade boligbyggeri, siger han.

Nye beboere må ikke presse virksomheder

- Så har vi sagt ok - vi strækker elastikken lidt. Men på den betingelse at vi ikke skaber en 100 procent garanteret konflikt mellem eksisterende virksomheder og nyt boligbyggeri. Derfor er der krav om, at man ikke kan åbne vinduerne eller få en altan. Hvis man ønsker det, så må man bygge et andet sted, siger Torsten Schack Pedersen.

Venstre-ordføreren vil sikre, at eksisterende erhvervsvirksomheder ikke bliver klemt ud. Men han ville ikke selv bo i en lejlighed, hvor vinduerne ikke kunne åbnes.

- Det tror jeg ikke, at jeg ville have ret meget lyst til. Men jeg er Venstre-mand, og mener som liberal, at beslutningerne skal tages så tæt på borgerne som muligt. Derfor giver vi kommunerne den mulighed.

Men folk, der flytter ind i lejligheder i havneområder, hvor der er støj og røg over grænseværdierne, skal kende vilkårene på forhånd, understreger han.

- Erhvervet ligger der, og det skal det blive ved med at gøre. Hvis man ønsker at bygge boliger der, er det okay med visse restriktioner. Men man skal som beboer i sådan en ejendom vide, at det er de vilkår, man går ind til. Hvis man synes, at det larmer for meget fra omkringliggende virksomheder, skal man ikke flytte ind der, siger Torsten Schack Pedersen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk