Ekstra store gaspatroner flyder på gaden: 'Nogen tager rigtig meget lattergas'

Et farligt fænomen med ekstra store gaspatroner har spredt sig fra Holland.

Sådan ser de store lattergaspatroner ud, som DR Østjylland fandt på gaden i Aarhus. (Foto: Kasper Mosholm Thulstrup)

Efter weekenden blev der fundet store lattergaspatroner, der var tømt og smidt på Skovvangsvej og i Aarhus Midtby.

Lignende patroner er også fundet i København, og man regner med, at gassen er brugt som rusmiddel.

Sundhedsstyrelsen er ikke overrasket over, at patronerne er dukket op på gaden i Danmark.

- Vi hørte om fænomenet med de store patroner hos vores kolleger i Holland i sidste uge, siger Kari Grasaasen, der er chefkonsulent i forebyggelsesenheden i Sundhedsstyrelsen.

De store beholdere indeholder 560 gram gas. Det er 70 gange mere end de små, sølvfarvede metalpatroner, som lattergassen normalt befinder sig i, når den bruges som rusmiddel.

Normalt bruges de i industrien eller til at lave flødeskum i sifon.

Derfor er det ikke gode nyheder, at de store patroner nu er fundet på gaden. Det siger Gert Bisgaard, der er chef for forebyggelsesafdelingen ved Østjyllands Politi.

- Det er et udtryk for, at de er brugt til beruselse. Jeg går ikke ud fra, at folk ellers ville smide sådan nogle patroner i det fri, siger han.

En af dem, der er stødt på de nye patroner, er René Andersen, der arbejder ved Aarhus Kommune. Han står for koordineringen af rengøring i Aarhus Midtby.

- Det er underligt, at de begynder at dukke op lige pludselig. Vi har aldrig set den slags før, siger han.

René Andersen har fundet mellem seks og otte store patroner med lattergas.

Giver store bekymringer

Præcis som med alle andre rusmidler findes der også misbrugere af lattergas. Fundet af de store patroner er kun med til at understrege, at der findes folk, som inhalerer rigtig meget lattergas.

Det forklarer Dorte Friis Palmqvist, der er overlæge hos Giftlinjen.

- Misbrugerne af lattergas har et stort forbrug. Vi har tidligere fået henvendelser fra folk, der har taget mellem 50 og 100 patroner med 8 gram i på én aften. At der bliver fundet så store patroner, bekræfter kun, at der findes nogen, der indtager rigtig meget lattergas, siger hun.

De store gaspatroner er efterladt på gaden i Aarhus. (Foto: Kasper Mosholm Thulstrup)

Det skaber panderynker hos Østjyllands Politi.

- Det er bekymrende, hvis folk bruger det til at beruse sig med. Det er sundhedsskadeligt, og det har tidligere medført dødsfald, siger Gert Bisgaard.

Han fortæller samtidig, at det kan blive nødvendigt at øge indsatsen, hvis det viser sig, at de store patroner findes i et større omfang.

- Så må vi begynde at kigge på, hvor det bliver solgt, så vi kan gøre noget ved det. For det er ulovligt at sælge gassen, hvis det bliver brugt til beruselse, slår han fast.

I foråret var regulering af lattergaspatroner på den politiske dagsorden på Christiansborg, og et lovforslag skulle tredjebehandles i maj.

Men da der i begyndelsen af maj blev udskrevet folketingsvalg, bortfaldt forslaget.

I sommer sagde både Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre, DF og De Konservative, at partierne var villige til at regulere salget af lattergas.

Samme melding kommer i dag fra sundhedsministeren, Magnus Heunicke (S).

- Der er ingen redskaber, som vi fra regeringens side vil afvise på nuværende tidspunkt. Vi kan se, at problemet med lattergas vokser. Derfor skal der sættes ind, siger han og fortsætter:

- Vi vil gøre alt, hvad der er nødvendigt for at sætte ind. Vi kan ikke sidde passivt, mens en hel generation begynder at eksperimentere med lattergas, som er meget, meget farligt.

FacebookTwitter