Elever i Aarhus går uden om gymnasier med mange to-sprogede: Men der er 'pissefedt!'

Udsat gymnasium i Viby glæder sig over tvungen elevfordeling.

En af de nuværende elever på Viby Gymnasium, Emma MacLean Sinclair, havde selv ønsket at komme på et andet gymnasium, men glæder sig nu over, at hun endte dér. (© Dr Østjylland)

De kommende gymnasieelever i Aarhus søger langt uden om gymnasier med mange to-sprogede.

Da fristen for ansøgninger fra folkeskoleelever udløb i sidste uge, havde Viby Gymnasium fået 81 ansøgninger, og Aarhus Gymnasium, der er en fusion af Langkær i Tilst og Aarhus Tech, fik kun 61.

Det er kun to år siden, at Viby fik 200 ansøgninger, men siden er antallet af to-sprogede elever kravlet op over 30 procent, og det har fået ansøgertallet til at styrtdykke.

Men sådan burde det ikke være, hvis man spørger en af de nuværende elever, Emma MacLean Sinclair.

- Vi har nogle rigtig dygtige lærere, der går rigtig meget op i eleverne. Vi har et sammenhold på skolen, som jeg ikke tror findes alle steder, siger hun.

I januar besluttede politikerne i Region Midtjylland at sænke loftet over, hvor mange elever de mest populære gymnasier må optage, samt at et gymnasium fremover kun må have ti procent elever fra udsatte boligområder.

Alt sammen for at få en mere jævn fordeling af elever på gymnasierne i Aarhus.

Emma MacLean Sinclair var ellers selv en af de unge, som helst ville gå på en af de populære gymnasier i Aarhus - for eksempel Marselisborg eller Katedralskolen.

Men de var overlæsset med ansøgninger, og derfor blev hun henvist til Viby.

Noget, hun i dag er glad for.

- Jeg var længe ret træt af, at jeg ikke selv havde fået lov til at vælge. Nu er jeg træt af, at jeg spildte mit første år på at gå og være træt af, at jeg ikke kom til at gå et andet sted, for det er pissefedt at gå her, forsikrer hun.

Stod måske til at lukke

Rektor
Lone Sandholdt Jakobsen er glad for, at politikerne besluttede at gøre noget. For hun er ikke overrasket over det lave ansøgertal.

- Det var det, jeg fortalte regionspolitikerne ville ske. Og gudskelov har

regionen
gjort det, der skulle til, siger hun.

Det lave antal ansøgere betyder, at Viby Gymnasium i år ikke skal modtage nogen unge fra udsatte boligområder, og samtidig vil gymnasiet få op mod 170 unge, der har ønsket et andet gymnasium i Aarhus som førsteprioritet.

Det gør Lone Sandholdt Jakobsen fortrøstningsfuld i forhold til gymnasiets fremtid.

- Vi kommer tilbage til et Viby Gymnasium, som ser ud, som det gjorde for et år siden. Vi kommer ned på en 10-15 procent med indvandrerbaggrund. Det passer fint med, hvad der er i vores optageområde, siger hun.

Også regionsrådsformand Anders Kühnau (S) er glad for, at han og de øvrige politikere valgte at gribe ind over for elevfordelingen.

- Hvis vi ikke havde skredet ind, ville konsekvensen meget muligt være, at gymnasiet i Viby inden for en meget kort årrække måtte dreje nøglen om, og det samme med Langkjær Gymnasium, som også har været truet på sin eksistens i mange år, mener han.

Vigtigt at beholde gymnasierne

Det er vigtigt at sikre, at der er gymnasier i nærheden af de unge, og derfor er det vigtigt, at ingen gymnasier lukker, mener regionsrådsformanden.

- For det kan betyde, at færre tager en

ungdomsuddannelse
, siger han.

Ud over den politiske handleplan fra Region Midtjylland har også undervisningsministeren lagt op til at indkalde Folketingets partier til at forhandle om, hvorvidt der skal ændres på reglerne for, hvordan gymnasieelever fordeles.