Elever i pengenød: Må ikke flyve med Ryanair på studietur for kommunen

For to år siden vedtog mere end hver femte kommune, at deres ansatte ikke må flyve med Ryanair.

Det vil koste mindst 15.000 kroner ekstra at rejse med et andet flyselskab, og så har eleverne ikke penge nok. (Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

Ryanair er nærmest et skældsord blandt politikere, der ønsker ordentlige løn- og arbejdsvilkår for de ansatte.

Men nu beder nogle forældre i Grenaa om, at en skoleklasse får lov til at flyve med det udskældte selskab.

Det er blandt andet Tine Edal Nielsen, der har en datter i 8. klasse på Vestre Skole i Grenaa. Her har eleverne arbejdet i flere måneder på at skaffe penge til en studietur til London.

- Jeg håber på, at vi får dispensation fra den regel, der hedder, at vi ikke må flyve med Ryanair, siger hun.

Nu har eleverne nemlig skaffet 43.000 kroner, og den pengesum ville ifølge moderen være nok, hvis eleverne måtte rejse med Ryanair.

- Vi har selvfølgelig forståelse for, at der er en politik i kommunen om, at det må vi ikke, men jeg kæmper for de elever, der gerne vil af sted med den økonomi, de nu engang har, siger hun.

Kommuner mod Ryanir

Eleverne skal have en lærer med på turen, som er ansat af Norddjurs Kommune, men for to år siden vedtog mere end hver femte kommune, at de ikke vil lade deres ansatte flyve med Ryanair.

Det var blandt andet landets fire største kommuner København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Også politikerne i Norddjurs besluttede, at man kun vil bruge flyselskaber, der lever op til kravene i Staten og Kommunernes Indkøbsservice.

Det forklarer økonomichefen i Norddjurs Kommune, Lisbeth Krogh.

- Hvis man som kommune har valgt at gå med på aftalen, så kan man kun bruge de flyselskaber, som er med på aftalen, og det er Ryanair ikke, siger hun.

I Staten og Kommunernes Indkøbsservice er der fastsat nogle krav, som handler om arbejdsklausuler og arbejdstagerens rettigheder, så de er sikret arbejdsvilkår, der ligner dem, der er i de lande, hvor de opererer.

Det vil koste mindst 15.000 kroner ekstra at rejse med et andet flyselskab, og så har eleverne ikke penge nok, siger Tine Edal Nielsen.

- Jeg ved, at der har været kritiske tilfælde med Ryanair, men holdt op mod den store prisforskel, der er, og som i vores tilfælde gør, om de kommer til London eller ej, og så vil jeg stadig foretrække at sende eleverne med Ryan Air, siger hun.

Tine Edal Nielsen har samtidig forståelse for, at kommunen har besluttet at have en politik om at kun bruge flyselskaber med ordentlige forhold for medarbejderne.

- Det er dilemmaet, for det kan jeg på sin vis godt. Jeg kæmper ungernes sag, men holdt op mod prisforskellen vil jeg stadig foretrække Ryanair, siger Tine Edal Nielsen.

De 24 elever har solgt julekalendere og arbejdet på et pakkeri for at tjene penge.

Opdateret klokken 8.40 06.12.17: Det er præciseret, at kravene fra Staten og Kommunernes Indkøbsservice ikke er et udtryk for økonomichef Lisbeth Kroghs personlige holdning.

FacebookTwitter