Elever nyder godt af mental sundhed som fag

På Viden Djurs i Grenaa skal eleverne lære at passe godt på sig selv.

Steven Bruun og Nicklas Ingerslev er nogle af de elever, der har nydt godt af at lære om den mentale sundhed. (© Dr Østjylland)

Et nyt og usædvanligt fag er kommet på skoleskemaet på Viden Djurs i Grenaa.

Det hedder "Mental sundhed" og skal give de unge indblik i, hvordan man passer godt på sig selv og sit mentale helbred, og hvordan man eksempelvis undgår stress og depression.

Det giver pote, forklarer en af eleverne, Nicklas Ingerslev.

- Jeg har fundet ud af, hvad det betyder for min mentale sundhed, at jeg motionerer og spiser sundt, siger han.

Han fortæller, at han er blevet mere opmærksom på, hvad det er for faresignaler, han skal være obs på, når det gælder den mentale trivsel.

- Jeg har også lært, hvad det er for tanker, der er normale at have, og hvordan man kommer igennem sin hverdag, siger han.

Det er Sundhedsstyrelsen, som har været med til at sætte projektet i gang, og projektleder Liv Gro Jensen siger, at der er behov for det nye fag.

- Der er nogle unge, der faktisk har det rigtig, rigtig svært, og som ikke før har talt med andre om det. Det har overrasket mig nogle gange, siger hun.

Og netop det at snakke med nogen om, hvordan man går og har det psykisk, er noget, eleverne har fået større forståelse for.

- Man skal snakke med sine venner så meget som muligt om det, uden at man selvfølgelig presser sig på, siger Nicklas Ingerslev.

Fakta om mental sundhed

  • Ni procent af den voksne befolkning er ofte stressede i dagligdagen.

  • 20 procent af befolkningen har i løbet af et år symptomer, der kendes fra psykiske sygdomme.

  • Stress og psykiske problemer er årsag til mere end 45 procent af alle tilkendte førtidspensioner.

  • Kilde: Sundhedsstyrelsen