Embedsmænd skal kende til god opførsel

Den faglige organisation DJØF anbefaler, at regionerne laver et særligt kodeks med regler og normer.

Region Midtjylland vil gøre det klart for de ansatte, hvad regionen forventer af dem (arkivfoto). (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

Der skal laves et særligt kodeks for, hvordan den gode embedsmand skal opføre sig.

Den anbefaling får regionerne nu fra DJØF, der er jurister og økonomers faglige organisation. Med et kodeks vil man undgå fremtidige skandaler, hvor politikere eller embedsmænd må tage deres gode tøj og gå.

Et kodeks skal beskrive, hvad de gode regler er, når embedsmænd skal rådgive politikerne.

Region Midtjylland er et af de steder, som vil følge anbefalingen.

Direktør i regionen, Jacob Stengaard Madsen, nævner, der har været flere sager i pressen, hvor embedsmænd har fordrejet sandheden eller ikke fortalt den fulde sandhed. Han mener, at det er uheldigt for en organisation, at der ikke er styr på tingene.

- Derfor vil vi forebygge sådanne situationer, have drøftelser med politikerne og gøre det klart for de ansatte, hvad vi forventer af dem, siger han.

Region Midtjylland vil ikke bare have fokus på de basale regler som lovlighed, sandhed, faglighed og partipolitisk uafhængighed, men regionen vil også have fokus på de normer, der opstår i samspillet mellem politikere og embedsmænd.

- Der skal være klarhed over, hvilke regler og normer vi har, lyder det fra regionsdirektøren.

For borgerne handler det også om, at de har en forvaltning, de kan stole på, og en åben transparent organisation vil også gavne borgerne, mener han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.