'En sejr for alle, når det lykkes': Martins autisme gør det svært at finde læreplads

Sociale spilleregler spænder ben for unge med autisme, som søger læreplads i virksomheder.

Der gemmer sig et stort lego-sæt under motoren, mener Marin Rosenkilde. (Foto: Rasmus Bruun Kynde © dr)

Når kølerhjelmen bliver åbnet, kan Martin Rosenkilde bruge hovedet præcist til det, det er bedst til.

For motoren er nemlig ligesom et stort lego-sæt, hvor alting passer sammen. Og det er fantastisk for den 17-årige mekanikerelev, der har autisme.

- Jeg ser dele, som virker eller ikke virker. Delene har en bestemt plads og kan ikke blive skiftet rundt. Det er dejlig konkret. Jeg elsker det, siger Martin Rosenkilde.

Desværre gør autismen også, at Martin Rosenkilde har store sociale udfordringer, og derfor er det efter fem måneder stadig ikke lykkedes ham at finde en læreplads.

Hans underviser på Viden Djurs Karsten Rasmussen roser mekanikereleven for faglighed, gode opgaver og fine karakterer, men Martin Rosenkilde forstår ganske enkelt ikke de spilleregler, der gør sig gældende, når han kommer ud til virksomhederne med en ansøgning.

- Jeg forstod ikke helt, hvad der foregik. Jeg kom ind, spurgte efter chefen, gav ham ansøgningen og en lille snak, og så gik jeg. Men der var jeg jo ikke engang begyndt på samtalen, fortæller Martin Rosenkilde om, hvordan han har afleveret sine ansøgninger.

Facebook-opslag gav en aha-oplevelse

For Martin Rosenkildes far René Brøndberg har det været fem hårde måneder, og efter at have set sin søn få afslagafslag, besluttede han sig for at gøre noget.

- Min søn var meget ked af det, fordi ingen vendte tilbage. Jeg smed et opslag ud på Linkedin og Facebook, og så blev vi væltet af folk, som gerne ville hjælpe, siger han.

Faktisk var opbakningen til sønnen så stor, at Facebook-opslaget i løbet af en uge var blevet delt over 800 gange.

Det har resulteret i, at Martin Rosenkilde har flere samtaler i kalenderen med nogle af Østjyllands store autoværksteder.

Det kommer som en overraskelse, forklarer René Brøndberg. Familien troede nemlig, at de små steder var vejen frem, når det handler om relationer.

- Men de store steder har en meget mere klar struktur og arbejdsfordeling, og det er alt det, som Martin har gavn af. De vendte tilbage hurtigst og var mest konstruktive, og det var overvældende, siger han.

Svarene på et opslag på sociale medier gjorde Martin og familien opmærksomme på, at de måske havde fokus på den forkerte type værksteder. (Foto: Rasmus Bruun Kynde © dr)

Autister kan være et friskt pust

Martin Rosenkilde er langt fra den eneste, som har svært ved at finde en virksomhed, der kan rumme skævheder, fortæller formanden for Landsforeningen Autisme, Heidi Thamestrup.

- Det er en situation, som vi er ude for meget, meget tit. Det handler typisk om, at lærepladsen ikke ved nok om autisme, eller de er bekymrede for, hvad der kan opstå. De går glip af rigtig mange ressourcer og et andet syn på tingene, som beriger de fleste, siger hun.

Hun håber, at virksomhederne vil forsøge at bruge autister som et anderledes, men nytænkende pust.

- Vi skylder at få mennesker med autisme i arbejde også for at berige arbejdsmarkedet. Man ser en helt anden form for kultur omkring at finde nye løsninger, hvor der arbejder mennesker med autisme. Det kræver lidt mod, men meget mere behøver man ikke, siger hun.

For Martin Rosenkilde vil en læreplads ikke bare være en sejr for ham selv, men også en måde at få nedbrudt nogle fordomme om ham og andre autister.

- De kan meget mere, end de tror. Man skal bare blive ved med at tro på sig selv og gøre det, man elsker, siger han.

En anderledes måde at opleve verden

  • Autisme er en samlet betegnelse for en bred gruppe af beslægtede vanskeligheder.

  • Cirka en procent af befolkningen har autisme.

  • Kønsfordelingen er fire drenge for hver pige, når autisme optræder uden udviklingshæmning.

  • Det kan skyldes, at pigerne fra naturens side er bedre til at indgå i sociale sammenhænge og til at skjule deres vanskeligheder for omverden.

  • Man kan ikke se, at et menneske har autisme.

  • Tilstanden medfører en anderledes måde at opleve verden.

  • Det giver udfordringer i forhold til at indgå i sociale sammenhænge og kommunikere med andre mennesker.

  • Kilder: Socialstyrelsen og Psykiatrifonden

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk