Det er langt fra en almindelig tirsdag morgen for de passagerer på Grenaa Station, der fra morgenstunden stillede sig klar for at gå ombord på toget til Aarhus.
For første gang i mere end 2,5 år kan pendlerne køre på skinner fra Grenaa til Aarhus. I dag kører letbanen efter mange forsinkelser endelig sin jomfrutur med passagerer på strækningen.
I et af dagens første letbanetog på strækningen sidder Morten Wegner Almbjerg. Han går på EUX i Viby syd, men bor i Mørke på Djursland nord for Aarhus.
- Det er super fantastisk. Letbanen har lige gjort, at jeg har fået 35 minutters mere søvn, siger han.
Den lange køretid med bussen, som har erstattet togene under anlægsarbejdet, har også gjort det svært både at få sovet nok om natten og lavet lektier.
- Lektier har derfor været lidt underprioriteret, fordi jeg har brugt så meget tid på transport. Bussen rystede så meget, at jeg sad og blev lidt halv-køresyg, hvis jeg sad med computeren, siger han.
Åbningen glæder også Lona Rasmussen, der var med, da morgenens andet tog trillede ud fra Grenaa Station med 10-12 passagerer ombord på turen til Aarhus, der tager en time og 13 minutter.
- Vi var spændt på at komme med letbanen, og det er hyggeligt at være med. Vi sidder og kigger på en flot natur hele vejen til Aarhus, siger hun.
Lona Rasmussen bor i Grenaa og arbejder i Aarhus, der ligger cirka 60 kilometer fra hjembyen. Hun har derfor måttet tage bussen med færre afgange, mens letbanen var i støbeskeen.
- Det betyder alt for os, at der er en ordentlig forbindelse til Aarhus. Vi er afhængige af at komme på arbejde og møde til tiden. Vi overvejede at købe en bil, men jeg kan godt lide at tage turen og slappe af undervejs, fortæller hun.
Hun troede ikke rigtig på, at letbanen ville køre i april.
- Overhovedet ikke, men jeg tænkte, at den kom nok på et tidspunkt, siger Lone Rasmussen.
Borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen (S) har tidligere været bekymret for, om folk ville bruge letbanen, når den kom til Grenaa efter to et halv år, hvor folk skulle med bus eller måske købe en bil.
Han er mere optimistisk efter dagens åbning.
- Jeg håber, at det går hurtigt med at få passagertallet op med det samme, så vi kan vise, at det er noget, vi har brug for, for det har vi, siger han.
20 minutter forsinket på de første ture
Letbanen kom dog ikke helt fejlfri fra start. Mange tog kører med forsinkelser på op til 20 minutter.
Det skyldes to ting, siger letbanens direktør Michael Borre.
Et af problemerne er it-vanskeligheder.
- Det giver data til togene, så derfor står der, at de ikke er i drift, selv om de kører, siger han.
Det andet problem er bomme, der driller.
- Der er især en bestemt overkørsel, hvor bommene ikke går ned. Det betyder, at føreren skal ud og få bommene ned manuelt, og det tager tid, som betyder forsinkelser, siger Michael Borre.
Letbanen har nu fået hjælp fra italienske eksperter til at løse vanskelighederne.
Forsinket i halvandet år
Djursland har været uden togforbindelse, siden det sidste tog fra Aarhus Nærbane kørte 26. august 2016.
Dengang hed tidsplanen, at letbanen ville køre mellem Grenaa og Odder syd for Aarhus allerede i oktober året efter, altså i 2017.
Sådan gik det langtfra. Letbanen fra Aarhus til Odder kom i gang i august 2018, og i dag tirsdag klokken 5.14 kørte letbanen så sin første afgang fra Grenaa.
Et par minutter før kørte letbanen også sin første tur fra Lystrup nord for Aarhus.
Dermed er strækningerne mellem Aarhus og Grenaa samt mellem Lisbjerg og Lystrup åbnet.
Letbanen indleder driften til Grenaa med timedrift mellem Ryomgård og Grenaa og drift hver halve time fra Ryomgård mod Aarhus H. Når Banedanmark har gjort banestrækningen klar til højere hastigheder, bliver der også halvtimesdrift mellem Ryomgård og Grenaa, oplyser Letbanen.
Der er officiel åbning 12. maj, hvor transportminister Ole Birk Olesen (LA) klipper den røde snor.
Opdateret klokken 08.59 med info om forsinkelser.