Ensomme rammes oftere af diabetes, migræne og hjertekarsygdomme

Nyt studie viser, at ensomme ældre oftere end andre bliver ramt af de tre helbredsproblemer.

Forskere har længe kunnet knytte ensomhed og dårligt helbred, men for første gang ved man nu hvorfor (arkivfoto). (Foto: Colourbox.com © ColourBox.com)

Ensomhed er ikke kun et psykisk problem. Ensomme har også oftere et dårligt fysisk helbred.

Det viser et nyt studie, som Defactum under Region Midtjylland står bag. De har undersøgt flere end 8.500 danskere i alderen 65 til 102 år.

Det peger på, at der er en sammenhæng mellem ensomhed blandt de ældre og migræne, diabetes og hjertekarsygdomme. Det fortæller psykolog og forsker i ensomhed Julie Christiansen.

- Os bekendt er det første studie, der også internationalt set viser, at ensomhed er forbundet med det, siger hun.

Forskere har tidligere knyttet ensomhed og dårligt fysisk helbred sammen uden at kunne pege på en årsagssammenhæng, fortæller Julie Christiansen.

Men de nye danske resultater peger på, at det er faktorer som dårlig søvn, højt stressniveau og fysisk inaktivitet hos de ensomme, der gør udslaget.

Ofte har ensomme eksempelvis sværere ved at opretholde en aktiv livsstil, fordi de mangler nogen at dyrke sport sammen med.

- På mange måder har sammenhængen været et mysterium, så på den måde viser vores resultater, hvilke faktorer der rent faktisk har betydning.

Derfor mener Julie Christiansen, at man er nødt til at have fysisk aktivitet, stress og søvn for øje i arbejdet med at hjælpe de ensomme ældre.

- Fordi det kan forebygge, at det kan få konsekvenser for helbredet, siger hun.

Facebook
Twitter