Er maden lunken? Køleskabe bryder sammen på stribe i sommervarmen

De høje temperaturer har resulteret i en markant stigning i salget af køleskabe og frysere hos hårde hvidevarer-butikkerne.

En dags høst hos Skousen i Risskov af køleskabe og frysere, som varmen har taget livet af. (© Dr Østjylland)

Det er ikke kun landmænd og haveejere, der har det hårdt for tiden på grund af de høje temperaturer i den danske sommer. Varmen får også køleskabe og frysere til at give op.

Det har resulteret i en stor stigning i salget af hårde hvidevarer hos landets forhandlere.

En af dem, der har kunnet mærke det, er Power, som har haft en rekordstor vækst i salget af køleenheder.

- Vi har set over en fordobling i forhold til sidste år, siger sales manager Simon Frølich.

Han vil dog ikke oplyse, præcis hvor mange frysere og køleskabe, de har smidt over diskene rundt i landet.

- Det er lidt en forretningshemmelig, men vi er en stor detailvirksomhed, så der er tale om rigtig mange enheder, siger Simon Frølich.

Også hos Skousen i Risskov ved Aarhus er der ekstra travlt denne sommer, fortæller butiksejer Thomas Nielsen.

- I denne periode, hvor det har været ekstremt varmt, er køleskabe, frysere og kølefryseskabe begyndt at gå i stykker. Det har gjort, at vi har haft en øget omsætning på 20 procent i forhold til samme periode sidste år.

De tyve procent svarer til, at Skousen sidste år solgte lige knap 13.000 køleprodukter i maj, juni og juli-måned, mens det er blevet til omkring 15.500 i 2018.

Sådan passer du på dit køleskab

Men det er ikke så underligt, at salgstallene er steget i denne sommer. Det varme vejr gør nemlig livet som køleapparat rigtig hårdt, forklarer Thomas Nielsen.

- Produkterne står og kører næsten 24 timer i døgnet, for når folk kommer hjem fra arbejde, så har mange haft lukkede døre og vinduer. Derfor er der mellem 30 og 40 grader i et almindeligt hus, så køleskabet står og kører for fulde drøn, siger han og fortsætter:

- Inden det når at køle ned henover natten, så står solen op igen. Det er en ren overbelastning af alle produkterne.

Hvis du gerne vil undgå, at dine hårde hvidevarer dør i sommervarmen, så har Thomas Nielsen et par gode råd:

- Man kan sørge for at trække skabet en smule ud fra væggen, så man får en øget ventilation på bagsiden. Hvis der ligger noget støv og skidt, så er det vigtigt at få rengjort omkring kompressoren, så man får stor køling som overhovedet muligt.