Evakuerede horsensianere kan ikke vende hjem på grund af frygt for 'lille tsunami'

Myndighederne frygter, at en dæmning brister. Derfor kan beboerne i nærheden ikke vende hjem.

Dagens og weekendens massive regnvejr har fået Bygholm Sø i Horsens til at være faretruende tæt på at gå over sine breder og ødelægge en dæmning.

Sker det, frygter miljøingeniør i Horsens Kommune Tony Bygballe for en "mini-tsunami", der kan ramme en nærliggende bebyggelse.

Derfor blev beboerne i Bygholm Åvænget ved Bygholm Sø tidligere i dag evakueret.

Og nu er det besluttet, at de ikke kan vende hjem til deres boliger i nat.

Her ses de evakuerede boligblokke Bygholm Åvænget ved Bygholm Sø. (Foto: DR Nyheder)

Beboere i området mellem Bygholm Sø og Bygholm Åvænget blev i første instans evakueret til Forum Horsens, mens Beredskabet forsøger at få de store vandmasser under kontrol.

DR Nyheder har mødt Martin Cederberg i Forum Horsens, efter han var blevet evakueret. Nu er han hjemme hos nogle venner, hvor han skal overnatte. (Foto: DR Nyheder)

Heldigvis er der forståelse for, at beboerne måtte nyde eftermiddagskaffen i lidt anderledes omgivelser i dag.

I hvert fald, hvis man spørger en af naboerne til dæmningen, Martin Cederberg, som er IT-konsulent:

- Jeg fik en opringning fra min gode nabo, om at politiet var rundt for at banke på vores døre for at sætte en evakuering i gang på grund af den høje vandstand i søen. Så tænkte jeg; det var lige godt meget. Og så kørte jeg hjem og blev evakuret, for det har vi trods alt ikke hørt før. Men det er fint, det er godt, at der bliver sikret, at der ikke sker os noget.

'Vi tager ingen chancer'

Vandstanden i Bygholm Sø er stadig faldende - om end det går meget langsomt. Men selvom det umiddelbart er godt nyt, at vandstanden er faldende, så kan der være mere nedbør på vej.

Det fortæller vært på DR Vejret Louise Gade mere om her:

Martin Cederberg fortæller videre, at han nu er hjemme hos et hold venner, hvor han regner med at overnatte.

Politiet har vurderet, at der fortsat er risiko for oversvømmelser, og derfor vil beboerne, der ikke har andre overnatningsmuligheder, blive tilbudt et værelse på et af byens hoteller.

- Vi har evakueret 91 beboere, og vandet står lige så højt, som det gjorde for nogle timer siden. Så der kommer lige så meget vand ind i søen, som der kommer ud af den. Vi er bange for, om dæmningen kan holde, og vi tør ikke at tage nogle chancer, siger Morten Anker Jensen, der er politiinspektør i Syd- og Sønderjyllandspoliti.

- Vores bedste bud er, at hvis det stopper med at regne, så kan beboerne komme tilbage en gang i morgen, fortsætter han.