Færger indfører nye regler for at undgå smitte: Passagerer skal blive i bilerne

For at undgå smitterisiko må passagerer nu ikke forlade deres biler på flere færger.

Flere færgelinjer, blandt andre færgen mellem Samsø og Hou, forbyder nu passagererne at forlade bilerne under overfarten. (ARKIVFOTO) (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Medbragt kaffe i din egen bil - på færgens vogndæk.

Det er ét af de tiltag flere færgerederier har indført for at undgå, at passagerer smitter hinanden ombord.

På færgerne mellem Samsø-Hou og Læsø-Frederikshavn skal passagererne simpelthen tilbringe færgeturen i deres køretøjer på vogndækket for at undgå kontakt.

Det sker, selvom man normalt ikke må sidde i sin bil under overfarten, fortæller direktør Carsten Kruse fra Samsø Rederi. Tidligere på ugen spurgte rederiet Søfartsstyrelsen om lov til at ændre reglerne, da de skulle opdatere procedurerne for at undgå corona-smitte.

- De synes, det var en rigtigt god idé, så længe politiet og Sundhedsstyrelsen ikke havde noget at indvende mod det, siger Carsten Kruse og tilføjer:

- Så kan man sidde trygt og godt i sin bil, og vi har lavet store informationsskilte, så man kan ringe til os, hvis man har spørgsmål. Samtidigt runderer personale på dækket, så man kan komme i kontakt med os.

Man må kun forlade køretøjet for at komme på toilettet, og man må ikke samles i grupper på vogndækket.

De gående passagerer bliver bedt om at sprede sig ud over hele passagerområdet og sidde i så lang afstand fra hinanden som muligt.

Også Ærøfærgerne følger trop. Med øjeblikkelig virkning skal alle passagerer blive i køretøjerne under overfarten, skriver Ærøfærgerne på deres hjemmeside.

Derudover har rederiet reduceret antallet af pladser, så der maximalt kan gå 100 passagerer ombord.

Færgen til Lyø og Avernakø og færgen til Bjørnø sejler som normalt, men for at minimere risikoen for smittespredning, anbefaler personalet også her, at passagererne bliver i bilen.

Færgen til Anholt, der normalt har plads til 244 passagerer, begrænser også antallet af passagerer ombord til 100.

Klar til at evakuere

Samsø Rederi har også lagt planer for en nødsituation, hvor det er usikkert at befinde sig i bilerne.

- Hvis der sker noget med færgen - hvis vi støder sammen med et andet skib, eller der udbryder brand - så har vi selvfølgelig en procedure for, hvad besætningen skal gøre. Så vil vi evakuere vogndækket med det samme og samle folk i salonen, forklarer Carsten Kruse.

Læsø-færgen har også lukket for kontantsalg samt personlig ekspedition, og begge færger har lukket for servering ombord.

Molslinjen, der foruden færgen mellem Aarhus og Sjællands Odde driver færgelinjer til Bornholm, Als og Fanø, har valgt en anden løsning.

Her er det ikke et krav, at bilpassagerer forbliver i bilerne under overfarten. Men som noget nyt man godt, hvis man føler sig særligt udsat, forklarer kommunikationschef Jesper Maack.

- Hvis passagererne er i en risikogruppe, hvis de frygter at have været udsat for smitte, eller hvis de generelt føler sig meget utrygge, så kan vi tilbyde dem en plads på vogndækket, siger han.

Jesper Maack peger på, at for eksempel ambulancer hele tiden har haft mulighed for, at patienter og førere blev i bilen.

- Den mulighed udvider vi i lyset af den situation, vi er i, siger han.

Få mennesker ombord

Bevæger man sig op på færgen, skal passagererne imidlertid ikke være bekymrede for at blive mødt at store menneskemængder.

- Danskernes lyst til at bevæge sig mellem landsdelene er faldet ret markant oven på statsministerens melding. Der er rigtigt god plads på færgerne, så hvis man gerne vil afsted, så kan man sagtens det uden at komme særligt tæt på sine medpassagerer, siger Jesper Maack.

Molslinjen lukker for buffeten om bord og serverer kun mad, der er anrettet og pakket ind.

Ifølge kommunikationschef Jesper Maack er der foreløbigt intet, der tyder på, at færgeoverfarterne helt lukkes ned.

- Færger i Danmark er samfundsbærende infrastruktur, så vi er forpligtet til at sejle videre. Nogle mennesker kan ikke blive hjemme. Meldingen er jo også, at Danmark fortsat skal kunne hænge sammen, siger han.

Artiklen er opdateret med oplysninger om Ærøfærgerne. 13/03/2020 13:25: Opdateret med oplysninger om Anholt-færgen.

FacebookTwitter