Færre fulde unge betyder mindre hærværk

Antallet af anmeldelser af hærværk falder støt. Nedgangen skyldes mindre druk hos unge, lyder det fra flere kommuner.

Færre fulde unge betyder færre baldrede ruder og anden hærværk. (Foto: Jonas Klinkvort Laursen)

Risikoen for at en ballademager skraber sin nøgle langs din bil, eller at din carport bliver spraymalet med graffiti er faldet drastisk.

Siden 2007 er antallet af anmeldelser af hærværk faldet stort. Fra 42.592 anmeldelser i 2007 til 25.581 sidste år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Ikke smart at være fuld

Det kan være svært at svare på, hvad der skyldes den positive udvikling, men i Norddjurs kommune, har SSP-koordinator, Kjeld Christensen et bud.

- Færre fulde unge har en betydning. Det er ikke længere så acceptabelt at være voldsomt fuld, og det spiller afgjort ind på hærværks-statistikken. Hvis du er fuld og går på gaden, så kan der ryge en sten på en lampe. Det sker ikke, hvis du er ædru.

Det er samme årsagsforklaring, der lyder fra Randers- og Skanderborg kommune.

Fokus på de unges fritid

Kommunerne har sat mere fokus på de unges fritidsinteresser. Der er sat ind med vejledning, og der kan også være tale om økonomisk støtte til de unges fritidsliv, fortæller SSP-koordinator Kjeld Christensen fra Norddjurs.

- Men sideløbende med det taler vi meget om alkohol. Ikke mindst de vaner deres forældre har. Så håber vi, det vil smitte af på de unge, så de fravælger alkohol, når de bliver lidt ældre. 

Facebook
Twitter