Færre sengepladser kan føre til kriminalitet og selvmord

Overlæger på psykiatrisk afdeling i Risskov advarer mod Regionens sparekrav.

Der bliver færre sengepladser på den psykiatrisk afdeling i Risskov, og det er en dårlig udvikling, mener lægerne. (© Colourbox)

Overlæger på den psykiatriske afdeling i Risskov frygter, at man efterhånden har fjernet så mange intensive sengepladser, at patienterne bliver udskrevet for tidligt til skade for både sig selv og andre.

Overlæge Marie Løth mener, at der er for få sengepladser:

- Vi kan ikke tilbyde dem den behandling, de har brug for og må afvise dem i modtagelsen. Der bruger vi i forvejen størstedelen af vores tid på at finde en ledig seng, siger Marie Løth.

Truede nabo med kniv - to gange

Også overlæge Signe Dolmer er blandt de bekymrede.

- Det er jo patienterne og de pårørende, men også de ansatte, der betaler en meget høj pris, når man er tæt på mennesker, der begår alvorlig kriminalitet eller slår sig selv ihjel.

- Vi har jo meget svært ved at tilgive os selv, hvis det er en ikke-tilstrækkelig behandling eller en ikke-tilstrækkelig lang indlæggelse, der har været medvirkende til det, siger Signe Dolmer.

Signe Dolmer nævner som eksempel en episode med en svært paranoid patient, der har truet sin nabo med en kniv.

- Han bliver indlagt, men udskrevet igen. Og så gør han det igen, og det er jo naturligt, at så bliver han meldt til politiet og får en behandlingsdom.

Vil følge det tæt

Det er en del af regionens spareplan at nedlægge sengepladser på psykiatrisk afdeling i Risskov.

Formanden for regionens psykiatriudvalg Henrik Gottlieb Hansen (S) afviser, at der er nedlagt for mange sengepladser, men han forstår alligevel lægernes bekymring:

- Jeg vil være bekymret på den måde, at vi selvfølgelig vil følge det løbende. Der er jo ingen, der skal lades i stikken. Og hvis det så viser sig, at det ikke er nok med de sengepladser, der er nu, så må vi kigge på det. Så må der findes en løsning, siger Henrik Gottlieb Hansen.