Fagforening kritiserer kommune efter skoleelevers Ryanair-dispensation

Hvis alle køber billige flybilletter så støtter vi dårlige lønforhold, lyder det fra HK.

Elever fra Vestre Skole i Grenaa og deres lærer har fået dispensation til at flyve med Ryanair, selvom kommunen for to år siden vedtog, at de ikke vil lade deres ansatte flyve med selskabet. (Foto: REGIS DUVIGNAU © Scanpix)

Fronterne er trukket skarpt op i debatten om Ryanair og en 8. klasse fra Grenaa, der undtagelsesvist har fået lov af politikerne i Norddjurs Kommune til at bruge det irske lavprisselskab på en studietur til London.

Klassen har fået dispensation, fordi det ville blive mindst 15.000 kroner dyrere at flyve med et andet selskab end Ryanair. Og det selvom kommunen i lighed med flere andre kommuner har truffet en principbeslutning om ikke at bruge Ryanair, som fagforeninger kritiserer for dårlige løn- og ansættelsesforhold.

I fagforeningen HK Østjylland synes man derfor, at beslutningen er problematisk, fordi den kan åbne op for en større brug af Ryan Air, selvom deres arbejdsvilkår underminerer danske lønninger og arbejdsvilkår. Det mener Søren Sørensen, der er formand i HK Privat Østjylland.

- Jeg forstår godt klassens dilemma, men hvis alle køber billige flybilletter, så støtter vi Ryanair og deres arbejdsmodel, som går ud på at give de ansatte en løn som de reelt set ikke kan leve af. Det har arbejdsretten også slået fast, siger han og fortsætter:

- Vi får et arbejdsmarked, der giver en helt masse fattige fuldtidsarbejdende som reelt ikke har mulighed for at leve af lønnen. Der er jo en grund til, at Ryanair er så forunderlige billige.

Kommuner mod Ryanair

Eleverne fra Grenaa skal have en lærer med på turen, som er ansat af Norddjurs Kommune, men for to år siden vedtog mere end hver femte kommune, at de ikke vil lade deres ansatte flyve med Ryanair, fordi selskabet ikke har indgået en dansk overenskomst.

Norddjurs og de resterende kommuner vil kun bruge flyselskaber, der lever op til kravene i Staten og Kommunernes Indkøbsservice. Her er fastsat nogle krav, som handler om arbejdsklausuler og arbejdstagernes rettigheder, så de ansatte er sikret arbejdsvilkår, der ligner dem, der er i de lande, de opererer i.

Netop på grund af den to år gamle aftale, så forstår Søren Sørensen fra HK Østjylland ikke kommunens dispensation.

- Jeg betragter det lidt som en fodfejl, at kommunen laver en aftale med virksomhed, som vi har aftalt ikke at bruge, forklarer han.

Jens Meilvang, der sidder i økonomiudvalget i Norddjurs Kommune for Liberal Alliance, mener dog, at der slet ikke burde være et forbud. Kommunerne skal slet ikke blande sig i arbejdsmarkedsforhold, siger han.

- En kommune kan ikke gå ind i sådan en faglig international kamp. Det er vi slet ikke klædt på til. Det er der dårlige arbejdsvilkår i Danmark, er måske fantastiske for andre EU-borgere. Dem tænker jeg også på, når vi boykotter Ryanair.

Jens Meilvang mener desuden, at et boykot af Ryanair rammer landets økonomisk dårligst stillede, da selskabets billige billetter også giver dem mulighed for at komme på ferie.

- Den her skoleklasse kan komme til London, som de måske ellers ikke ville have haft mulighed for. Så det er ikke kun arbejdsvilkårene, man skal tænke på. Det er også en fantastisk effektivt flyselskab, som jeg ikke mener, vi skal afskære vores borgere, elever eller ansatte fra, siger lokalpolitikeren fra LA.

Selvom Norddjurs Kommune i denne sag har givet dispensationen, så står det hen i det uvisse om Lars Meilvangs ønske, om at alle skoleklasser kan benytte Ryan Air, bliver mødt, fortæller borgmester Jan Petersen (S).

- Vi skal da behandle alle lige, men jeg kan da godt betro jer, at den her situation skal vi have drøftet mere principielt, når den nye kommunalbestyrelse er samlet, siger Norddjurs' borgmester.