Fagforening undrer sig: Ingen henvendelser om sexchikane

HK Privat Østjyllands medlemmer er tavse, selvom kvinder verden over har fortalt om overgreb og chikane.

En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at hver femte medarbejder på det danske arbejdsmarked har været udsat for en eller anden form for seksuel chikane. (© Colourbox)

Mens #Metoo-bevægelsen buldrer derudaf, om især kvinders oplevelser med krænkelser og sexchikane, undrer en fagforening sig over, at de ingenting hører fra deres medlemmer.

I HK Privat Østjylland forstår formand Søren Sørensen ikke, at de slet ikke har haft eksempler på medlemmer, der har søgt hjælp, fordi de har været udsat for sexchikane.

- Jeg tror, det drejer sig om, at man er meget i vildrede, når man kommer ud for en hændelse, som man har svært ved at tyde – var det seksuel chikane, var det drillerier, eller hvad var det?, lyder det fra Søren Sørensen.

En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at hver femte medarbejder på det danske arbejdsmarked har været udsat for en eller anden form for seksuel chikane.

- Det et jo et meget højt tal, og det stemmer ikke overens med det antal henvendelser, vi har omkring det emne, siger Søren Sørensen.

Professor i statskundskab Anette Borchorst har været med til at lave undersøgelsen. Hun mener ikke, det er mærkeligt, at fagforeningen forgæves kigger efter den slags sager.

- Det gælder helt generelt, at der er meget få sager om seksuel chikane, både i civilretter og der, hvor man behandler sager om elever og praktikanter og i Ligebehandlingsnævnet. Vi er nede på to-tre sager om året, siger hun.

Hun mener, der er er flere årsager til, at der er så få sager. Dels kan økonomi holde folk tilbage fra at anlægge en sag, og desuden fortæller hun, at langt over halvdelen af sagerne afvises.

- Der skal man så lægge til, at det kan være meget belastende at have de her sager, og det skyldes, at ord næsten altid står mod ord, så man graver og graver.

Hun opfordrer dog stadig folk til at anmelde sexchikane. Det samme gør formand Søren Sørensen fra HK Privat Østjylland.

- Det vigtigste er jo at komme at få talt med nogen og komme videre med sit liv, eventuelt få taget sagen op med sin arbejdsmiljørepræsentant eller tillidsrepræsentant, hvis man er på en arbejdsplads, hvor der er sådan en. Ellers kan man få redskaber til selv at tackle situationen, siger han.