Faldende mælkepris presser danske landmænd

Overproduktion og mindre efterspørgsel sænker igen den i forvejen lave pris på mælk

Det er ikke gyldne dråber, landmændene kan presse ud af malkekøerne i øjeblikket. (Foto: Johnny Krone/Arkivfoto © dr)

Mælkeprisen er raslet ned i de senere år, og den udvikling ser ud til at fortsætte.

For på den toneangivende globale mælkebørs på New Zealand, der afholder auktion hver 14. dag, fortsatte prisen nedad, da man havde auktion i går. Mælkeprisen faldt med 2,8 procent.

Og selvom auktionen ligger langt væk, har udviklingen stor betydning for de de danske mælkebønder, forklarer chefkonsulent hos SEGES Videnscenter for Landbrug, Susanne Clausen.

- Det er den børs, man skeler til for at finde ud af, hvordan situationen er på verdensmarkedet for mejeriprodukter i øjeblikket, siger hun.

Og prisen på mælk er gået markant ned. Arlas konventionelle landmænd får nu 2 kroner og 30 øre pr kilo mælk - mere end en krone mindre end for to år siden.

- Der er sket to ting. Efterspørgslen på mælk er faldet på grund af Ruslands import-forbud og fordi Kina aftager meget mindre mælk. Og samtidig er udbuddet af mælk fra EU steget, fordi mælkekvoterne blev ophævet i april sidste år, siger Susanne Clausen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.