Familie af fredede kæmpe-rovfugle fundet døde af forbudt gift ved Silkeborg

Fire røde glenter er blevet forgiftet ved deres rede ved Silkeborg. Giften har været ulovlig i 14 år.

Den røde glente er især kendt som specialist i at finde og fortære ådsler, og den har derfor en vigtig rolle som naturens skraldemand, men den kan også selv jage. (Foto: © STEFFEN ORTMANN, Scanpix)

En familie fredede rovfugle er blevet fundet dræbt af gift ved deres rede ved Silkeborg

Det er to voksne og to flyvefærdige unger, som er blevet forgiftet med sprøjtegiften parathion, også kendt som bladan.

Det er en gift, der har været forbudt i Danmark siden 2003.

De fire fugle blev fundet ved Aunsbjerg ved Silkeborg, og det skaber bekymring hos fugleinteresserede, fortæller Kim Skelmose fra Dansk Ornitologisk Forening.

- Det er rigtig trist, at vi igen oplever, at vores smukke fugl, rødglenten, bliver dræbt helt uden grund. Det er ikke en fugl, som gør nogen skade overhovedet. Tværtimod tilføjer den virkelig noget værdi i vores natur. Så jeg synes, at det er megatrist, siger han.

Kim Skelmose kender ikke årsagen til, at nogen vil forgifte en rød glente.

- Jeg kan kun ud fra fantasi sige, at det kan være nogle mennesker som bare ikke bryder sig om vores rovfugle og måske ikke ønsker rovfugle i vores natur.

Biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening mener, at giften kan være lagt ud for at ramme andre dyr.

- Giften er sandsynligvis lagt ud for bekæmpe krager, måger, rovdyr og rovfugle. Det er særdeles alvorligt at lægge parathion-forgiftet lokkemad ud, som det er sket, fordi giften rammer vilkårligt, siger Knud Flensted.

Den røde glente er en af Europas mest truede arter af rovfugle og har været udryddet som ynglefugl i Danmark

- Det er en fugl, som har været næsten forsvundet i vores natur. Vi er ret stolte af, at den er vendt tilbage. Den skaber også enorm begejstring i mange mennesker specielt mod vinter, når den samler sig i store flokke til overnatning, siger Kim Skelmose.

De seneste årtier har arten bredt sig, først og fremmest i Østjylland, så Danmark nu rummer 150 ynglepar.

- Vi har også en sag i Nordjylland, hvor der er lagt gift ud. Det er en træls tendens, at folk render rundt og lægge gift ud, for rovfuglene har virkelig berettigelse til at være her.

Forgiftningen er meldt til politiet.