Farvel til karakterbonus til de hurtige: Kommende studenter har blandede følelser

Gymnasieeleverne er uenige: Er det en god idé at afskaffe guleroden til hurtige studiestartere?

De kommende studenter giver det en blandet modtagelse, at et enigt Folketing nu vil afskaffe karakterbonussen, hvor studenterne kan gange med gennemsnittet med 1,08, hvis de går hurtigt i gang med en videregående uddannelse.

I hvert fald på Odder Gymnasium, hvor Laura Danø fra 3.X ærgrer sig over ændringen.

- Jeg synes da, at det er lidt ærgerligt, for jeg har regnet med det i al den tid, jeg har gået i gymnasiet. Og så havde jeg egentligt set det som en mulighed på nogle uddannelser. At det var sådan, jeg kunne komme ind på dem med mit snit, siger hun.

Selv har hun planlagt et sabbatår eller to.

- Jeg tror, at det vil betyde, at mange unge vil tage flere sabbatår, fordi man ikke føler sig presset til at tage direkte på en uddannelse, siger Laura Danø.

Gulerod til at komme i gang

Martin Christensen fra 3. E har planer om at starte på universitet efter sommerferien. Han er heller ikke glad for, at ordningen, hvor man kan gange sit gennemsnit, nu forsvinder.

- Jeg synes generelt, at det er en dårlig idé. For mange – ikke mig personligt – har det været en gulerod, der kunne få folk til at komme i gang efter to år. Så man ikke kunne have et uendeligt antal sabbatår uden konsekvens, men at der var noget at hente, hvis man startede lidt tidligere, siger han.

Peter Henneke fra 2.A er til gengæld glad for ændringen.

- Det tager noget af presset væk fra de elever, der har svært ved at beslutte sig. Det fjerner også et aspekt, der ikke er optimalt, nemlig at uddannelserne hellere vil have studerende, der er hurtige til at beslutte sig. Det skal helst være karakteren i sig selv, der afgør, om man kommer ind på sit studie, siger han.

Kan give hurtigt, men forkert studievalg

Hans klassekammerat Johanne Berg Thomassen kan se både fordele og ulemper ved ændringen.

- På mange måder er det godt at få eleverne hurtigt gennem uddannelsessystemet. Men det er en ulempe, hvis folk vælger hurtigt for at kunne gange op – og så vælger forkert. Jeg tror, at jeg vil ende med at sige, at det er godt at afskaffe det, siger Johanne Berg Thomassen.

Odder Gymnasiums rektor Lars Bluhme er ikke i tvivl. Han er glad for, at eleverne nu ikke længere kan gange deres karaktergennemsnit.

- Bare at præmiere hurtighed, det viser jo ikke, at de er dygtigere, klogere eller bedre til gå på en videregående uddannelse. Det viser bare, at de er hurtige! Det er ikke et mål i sig selv, for så sker der det, at frafaldet stiger, og omvalgene bliver flere, siger Lars Bluhme.

"Fokusér på at lære"

Det nye system understøtter det, som Odder Gymnasium forsøger at signalere til eleverne, forklarer han.

- Lad nu være med at fokusere på karakterer, og tænk mere på, hvad jeg kan lære, og hvad kan jeg blive god til, siger han.

Systemet har i sig selv været med til at presse karakterkravene til en række uddannelser op, mener rektoren.

- Det er derfor, at det er så absurdt, at man kan have adgangskrav til uddannelser, der ligger over maksimumkarakteren 12. Er de studenter så klogere? Nej, men de er hurtigere…

Lovgivningen ventes at træde i kraft 1. juli 2019.

Facebook
Twitter