Favrskov-politikere i tvivl om letbaneprojekt: Vil undersøge om bus er bedre

Problemer på første etape af letbanen får kommunen til at undersøge andre løsninger.

Letbane eller bus? Politikerne i Favrskov er gået i tænkeboks. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Oven på problemerne med at få den østjyske letbane til at køre stabilt og de økonomiske problemer, der plager projektet, er der opstået tvivl om projektets anden etape, der blandt andet går fra Lisbjerg til Hinnerup.

I hvert fald vil politikerne i Favrskov Kommune nu overveje, om det overhovedet er en god ide at få lagt skinner til kommunen, sådan som planen oprindeligt var.

Da man oprindeligt planlagde letbanestrækningerne var tanken, at etape to skulle gå fra Aarhus Midtby til Brabrand og fra Lisbjerg til Hinnerup.

Men første etape af letbanen i Aarhus og fra Aarhus til Grenaa og Odder har både været ramt af flere forsinkelser, problemer på driften, et stort underskud samt et lavere passagertal end forventet.

Derfor vil politikerne i Favrskov nu også se på alternativer, hvis ikke staten vil støtte flere skinner i Østjylland, fortæller formanden for Planudvalget i Favrskov Kommune, Erling Kvist Andersen (S).

- Hvis der skal komme en letbane, er der nødt til at komme penge udefra, og hvis det på længere sigt viser sig, at der ikke kommer penge, er vi også nødt til at se på alternativer, forklarer han.

Vil undersøge, om bus er bedre

Favrskov Kommune vil nu have undersøgt, om en busforbindelse fra Hinnerup til Lisbjerg er en bedre og billigere løsning.

Det betyder ikke, at politikerne skyder de eksisterende letbane-planer til side, men samtidig vil man være åben over for andre.

- De nuværende passagertal har jo ikke været prangende på nuværende tidspunkt, men som jeg forstår, forventer man, at det bliver bedre, når driften bliver mere normal, siger han.

Og på gaden i Hinnerup er der afmålt begejstring for udsigten til en letbane.

Inger Margrethe Thomsen er pensionist og har fulgt med i de mange problemer, der har været med den første del af letbanen. Hun har fået lidt kolde fødder i forhold til den.

- Jeg synes, der er problemer med den, og det kan da også være, at det bliver bedre hen ad vejen, men det koster jo også, siger hun.

Hinnerup har allerede en station, hvorfra der går tog til Aarhus, og derfor har en anden borger, Hulda Run, også svært ved at se fidusen i et helt nyt tog, der også går til Aarhus – dog med flere stop.

- Der skulle være andre fordelagtige stop på strækningen, før jeg gad bruge den, siger hun.

Aarhus Letbane tager efter planen hul på etape to, når diverse VVM-undersøgelser i både Brabrand og Favrskov er færdige i 2021.

FacebookTwitter