Fik du røde øjne, da dit barn flyttede hjemmefra? 5 råd til at leve med den tomme rede

Mange skammer sig over, at de reagerer stærkt på, at deres børn flytter hjemmefra.

Tårerne ligger lige under overfladen, og måske triller flere ned ad kinderne hos forældre til børn, der er på vej ud i verden på egen hånd i disse dage.

Når barnet, som nok nærmere er voksen end barn, er ved at flytte hjemmefra eller skal på efterskole, så er det langt fra unormalt, at forældrene får en reaktion, som overrasker dem selv og kan tage måneder at komme over.

Det fortæller Heidi Agerkvist, der er psykolog med speciale i børnefamiliehverdagen og forældreskabet.

- Vi afleverer ikke bare et barn på efterskole, og så kører vi hjem og fortsætter med vores liv, for vi har jo vidst hele tiden, at han blev stor og skulle flytte væk fra hjemmet, forklarer hun.

Men trods de fornuftige tanker, så er der mange, der alligevel bliver kede af det. De er ikke kede af, at barnet er blevet stort, eller at der er noget galt, men der kommer en reaktion, som mange ikke havde ventet.

- Derfor er der heller ikke ret mange, der snakker højt om det, og samtidig bliver de skamfulde og forvirrede over det. Vores barn er glad, og det er den vej, det går, så hvorfor har jeg det sådan her?

Begrebet for tilstanden er empty nest syndrome eller direkte oversat ”den tomme rede syndrom”.

- Det er ikke nogen diagnose eller sygdom, men en reaktion som kan betegnes som en livskrise. Alt er for så vidt godt, men det fylder og tager noget tid, siger Heidi Agerkvist.

Hun oplever ikke, at folk kommer og vil tale om, at de har empty nest syndrome, men de siger, at de er forvirrede, skammer sig og ikke kan forstå, at hver celle i kroppen skriger, at der ikke er noget, der er, som det skal være.

- Når vi får det trævlet lidt op, er den udløsende faktor, at et barn er taget på efterskole eller flyttet hjemmefra. Når de kommer til mig, er det ofte fordi, det har hængt fast i noget tid, og det kan ske, når vi lander i en krise, at det vækker gamle rødder til tidligere tab og traumer i vores liv, som ikke er faldet helt på plads, men ligger og gnaver lidt.

1

Lad tårerne trille

Der kan blive brugt meget snotpapir, når børnene flytter hjemmefra. (Foto: Sofie Rønde Mathiesen © DR)

Stop med at slå dig selv oven i hovedet, hvis du har det sådan de næste måneder. Det er kærlighed, som ikke kan komme af sted af de samme kanaler, som det plejer. Det er ophobet kærlighed, man bliver lidt forvirret over.

2

Giv det lidt plads

Giv tankerne tid. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Lad det være okay, at der er en reaktion. Det vil på en måde være et endnu værre alternativ, hvis du var helt ligeglad.

3

Find ud af, hvad du gør herfra

Nogle forældre får meget kontakt til den frie fugl gennem Mobilepay. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Du skal til at have en anden relation til det meget store barn, som er næsten voksen. Nogle kan blive skræmte af, at kapitlet er slut. Hvad er næste kapitel, når man står midt i livet eller lidt over? Vi er et skridt tættere på døden på et eksistentiel plan.

4

Kram hinanden og drik vin

I har fortjent en flaske vin og en high five, mener psykolog Heidi Agerkvist. (Foto: Bardur Eklund © Scanpix)

Prøv at tænke: 'Hold nu kæft, vi har gjort det godt. Vi har opfostret det her lillebitte væsen, som lærte at løbe og gå i skole. Nu har vi lige plumpet hende ned på en efterskole, hvor hun skal have det helt vildt godt det næste år. Tænk, at vi har gjort det sammen.'

Åbn en flaske vin og se en tåreperser og letfordøjeligt tv. Anerkend, at I har løftet en opgave i mål, og I har gjort det godt, og I stadig er her.

5

Et ekstra tip til singler

Få en til at sidde sammen med dig, hvis du er single. (Foto: Annett Bruhn © Scanpix)

Den enlige mor kan ringe til en veninde og sige, kommer du ikke over, for det river og flår i mig, og jeg kunne godt bruge, at du sad i sofaen, og vi så en film sammen.

Facebook
Twitter