Fire unge og én ekspert råder: Sådan undgår du at fake news påvirker dig til valget

Falske profiler på sociale medier kan sprede usande nyheder under valgkampen.

Fire unge fra Århus Statsgymnasium har deltaget i et debatmøde om fake news og fortæller, hvordan de vil undgå de usande nyheder på sociale medier. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Vi skal være klar til at sortere kritisk og skeptisk i opslag på de sociale medier, når der i løbet af foråret bliver udskrevet folketingsvalg.

Det mener to eksperter i sociale medier.

De er enige om, at det er meget sandsynligt, at falske profiler vil prøve at farve debatten og spreder falske påstande op til og under valget.

Derfor holdt Århus Statsgymnasium i denne uge et debatmøde om falske nyheder og misinformation på de sociale medier, hvor ekspert i digital dannelse og adfærd Lykke Møller Kristensen og Facebooks politiske chef i Norden, Martin Ruby, deltog.

- Den største del af misinformation kommer fra falske profiler. Sidste år fjernede vi to milliarder falske profiler. Det er et våbenkapløb, og nu er vi inde i kampen og blevet utrolig meget bedre end for et par år siden, siger Martin Ruby.

Sådan undgår du at hoppe på limpinden

Vi spurgte fire unge og en ekspert, hvilket råd de vil give videre til andre, som er bekymrede for at hoppe i gryden med falske nyheder og blive påvirket til at stemme anderledes, end de ellers ville gøre.

1

Tjek dit leksikon

Lykke Møller Kristensen, ekspert i digital dannelse og adfærd. (© Lykke Møller Kristensen)

- Det gør ikke en opslag mere sandt, at 300 har liket det, men det er bare et spørgsmål om, at nogen er enige med et synspunkt.

- Jeg har det råd, at man aldrig skal tænke, at sandheden alene er på de sociale medier. Det er altid godt at få et perspektiv fra de traditionelle medier. Hvis du kan læse noget i leksikonet, så er det også rigtig godt.

2

Tjek de kendte medier

Emma Fladkjær, 18 år, 3.Q. (© dr)

- Et godt råd er at kigge på nyheder, som du ved er troværdige. Det kan være DR og TV2. Undgå medier, du ikke kender, og tjek sagen fra flere sider.

3

Tjek din fløj

Karoline Thyge, 18 år, 3. Q (© dr)

- Det er vigtigt at have overblikket og tjekke op på politikken for både venstre og højre side. Find ud af, hvor du ligger, for det er svært, når du ikke har været til valg før. Prøv af se bort fra, hvad dine forældre stemmer, så du finder ud af, hvad der passer til dig.

4

Tjek afsenderen

Oliver Løvaa Mikkelsen, 19 år, 3. Q (© dr)

- Når du finder noget information, skal du stille dig selv spørgsmålet: Hvad vil artiklen eller kilden fortælle? Det vil sige, at du skal kigge på afsenderen og se, om du kender den, eller om artiklen kommer fra et nyhedsmedie, som du ikke kender.

5

Tjek på de politiske tricks

Karoline Madsen, 19 år, 3.C (Foto: Christina Ankerhus © dr)

- Du skal være bevidst om, at politikerne godt ved, at på sociale medier er vi unge på hjemmebane, og de er på udebane. De bruger andre tricks til at vinde os over på deres side, så det er vigtigt at få deres politik med og ikke bare kigge på deres posts på Instagram.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk