Flere hundrede betjente på øvelse: Fiktive demonstranter kaster med sten og vandballoner

300 politifolk fra Fyn og Jylland fylder gaderne i Randers med fiktiv demonstration.

Vi træner jo en gang områret for at holde vores kompetencer ved lige, så vi kan det, hvis vi skal bruge det, siger politikommissær ved Østjyllands Politi Mikael Larsen. (© Dr Østjylland)

Helikoptere, droner og politibiler fylder i øjeblikket gaden i Randers. Men der er intet at være bekymret for - det er 'bare' en øvelse.

300 politibetjente fra Jylland og Fyn har nemlig deres årlige politiøvelse også kaldet MIK - og denne gang er det en stor demonstration, der skal øves på, fortæller Mikael Larsen, der er politikommissær ved Østjyllands Politi og ansvarlig for øvelsen.

- Vi træner jo en gang om året for at holde vores kompetencer ved lige, så vi kan det, hvis vi skal bruge det, siger han.

Øvelsen simulerer en situation, hvor en minister bliver fløjet ind og skal til møde i byen, og så er der mødt demonstranter op, der er utilfredse med ministeren. I sådan en situation er der mange ting at tage højde for, fortæller Mikael Larsen.

- Problemet kan jo være, at demonstranterne vil have fat i ministeren og ytre deres modvilje mod ham, og politiet har jo den opgave, at de både skal passe på ministeren og demonstranterne – og selvfølgelig de almindelige borgere i Randers, siger han.

Det er politifolk, der spiller de forskellige roller, og i øvelsen forsøger demonstranter blandt andet at komme ind på politigården, kaster med sten – lavet af skum – og vandballoner, og så sætter de sig ned og blokerer et vejkryds.

(© Dr Østjylland)

Derudover skal politiet håndtere et butikstyveri undervejs, og til sidst skal de rydde et hus, hvor der er tilskadekomne.

- Så de har rigeligt at lave, siger Mikael Larsen.

Chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen fra Østjyllands Politi siger, at det er nødvendigt med sådan nogle øvelser, fordi politiet aldrig ved, hvordan en demonstration udvikler sig.

- Det er klart, at udefra set kan det godt se lidt kaotisk ud, men det er det, der er en del af øvelsen, at vi forsøger at udfordre politifolkene undervejs og se, hvordan de reagerer. Indtil videre synes jeg faktisk, det ser rigtig, rigtig godt ud, siger han.

Ud over de fiktive demonstranter har borgerne i Randers hele dagen været inviteret med til at komme og kigge med.

- For mig at se vil det kun være positivt, for så er der endnu en ting at forholde sig til, som vi bliver bedømt på, siger politikommissær Mikael Larsen.

Øvelsen slutter omkring klokken 16.30.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk