Flere kvinder end mænd lader sig teste for tarmkræft

Mændene tøver med at sende afføring til test for tarmkræft selvom de foreløbige tests viser, at de har større risiko for tarmkræft end kvinderne.

En kikkert-undersøgelse af mennesker med tegn på tarmkræft kan afgøre, om de har sygdommen. Alle danskere mellem 50 og 74 år får tilbud om at blive testet for tarmkræft. (© DR)

Kvinder er bedre end mænd...... når det handler om at deltage i screeningen for tarmkræft.

69 procent af kvinderne og 60 procent af mændene har indtil videre reageret på opfordringen til at sende afføring til test.

Det undrer ikke ledende overlæge i Region Midtjyllands afdeling for folkeundersøgelser, Berit Andersen, at der er forskel  - men hun er bekymret over mændenes tøven.

Flest mænd har blod i afføringen- 7,8 procent af de mænd, der sender prøver ind, har spor af blod i afføringen mod 5,5 procent hos kvinderne.

- Det gør mig lidt bekymret for, at der går mænd rundt derude, som ikke får konstateret kræft i det tidlige stadie eller som har nogle polypper, de ikke får fjernet, fordi de ikke deltager i screenings-programmet, siger Berit Andersen. 

Region Midtjylland har sendt 72.000 invitationer til tarmkræftscreening ud siden marts i år. Og ialt 440.000 borgere mellem 50 og 74 år skal screenes inden udgangen af 2017.

4200 nye tilfælde årligt

Der konstateres cirka 4200 nye tilfælde af tarmkræft om året i Danmark, og årligt dør omkring 2000 personer af sygdommen.

Symptomerne på tarmkræft er ofte små og kan minde om almindelige problemer man kan have med maven. Man kan derfor gå lang tid med sygdommen uden at være klar over det.